Dalmácká paštičáda
hovädzie mäso stehno, slaninu, zeler, bravčovú masť, červené víno, vinný ocot, paradajkový pretlak, cesnak, cibuľu, hrebíček, soľ, korenie, cukor, muškátový oriešok, vývar alebo vodu, strúhanku, cesto zemiakové knedlíčky v prášku
Ako na to:Hovädzie mäso prešpikujeme slaninou a napicháme do neho hrebíčky.
Obložíme na plátky pokrájaným cesnakom a naložíme ho cez noc do vínneho octu.
Druhý deň vyberieme hrebíčky z mäsa, ktoré osušíme, osolíme, okoreníme a postrúhame naň muškátový oriešok. Zahrejeme masť, na ktorej ľahko osmažíme celé mäso, pridáme nakrájanú cibuľu a zeler.
Podlejeme vývarom, červeným vínom a paradajkovým pretlakom. Varíme na miernom ohni 3-4 hodiny.
Mäso vyberieme a omáčku podľa potreby zahustíme zápražkou spravenou z masti a strúhanky. Omáčku dochutíme ešte troškou paradajkového pretlaku a štipkou cukru podľa potreby.
Nakrájané mäso dáme do omáčky ešte prehriať. Podávame s Dalmátskymi zemiakovými knedľami, ktoré získame z cesta na zemiakové knedlíčky v prášku, do ktorých sme pridali nastrúhaný muškátový oriešok.