Orechový cop
500 g polohrubej múky, 50 g práškového cukru, 1/4 l mlieka, 20 g kvasníc, trochu cukru do kvásku, 60 g masla, 2 žĺtka, soľ, vajce na potretie
Orechová plnka: 200-250 g mletých vlašských orechov, 2 dcl mlieka, 150 g práškového cukru, 150 g masla
Plnka: Orechy sparíme vriacim mliekom a necháme vychladnúť. Cukor vymiešame s maslom a vmiešame vychladnutú orechovú hmotu.
Do časti mlieka dáme kvasnice a lyžičku cukru a necháme nakysnúť kvások. Do muky dáme soľ, cukor, žĺtka, kvások a ostatné mlieko a urobíme cesto. Necháme asi hodinu kysnúť.
Vykysnuté cesto rozdelíme na 3 diely, každý mierne rozvaľkáme a naplníme orechovou plnkou. Každý diel stočíme a všetky 3 spletieme do copu.
Cop na vymazanom plechu stočíme do venca, potrieme rozšľahaným vajíčkom a pečieme asi 50 min.