Zapekané rybie filé so špenátom

Potrebujeme:

700 g rybieho filé alebo filety z bielych rýb, 700 g špenátových lístkov alebo mrazený špenát, 2,5 dcl prírodného bieleho vína (suché), 2,5 dcl mlieka, 30 g strúhaného parmezánu, 60 g masla, 50 g múka, soľ, štipku muškátového orieška, mleté čierne korenie

Ako na to:

Rybie filé osolíme, okoreníme, opečieme na masle a podusíme vo víne. Špenát udusíme.
Z masla, mlieka a múky pripravíme bešamel.
Do ohňovzdornej misky navrstvíme rybie filé, ktoré posypeme muškátovým orieškom, bešamelom a špenátom. Zopakujeme ešte raz. Na záver posypeme strúhaným parmezánom a dáme zapiecť.
Alebo: Vypraný špenát osolíme a dusíme na masle. Filé osolíme, okoreníme a vložíme do nádoby s vínom a trochou masla a varíme.
Pripravíme si bešamelovú omáčku: Rozohrejeme maslo, pridáme hladkú múku, dobre rozmiešame a zakryté varíme, až kým nezovrie.
Potom prilejeme za stáleho miešania mlieko, až kým nedostaneme vláčnu omáčku, ktorú dochutíme soľou, korením a muškátom.
Na záver pridáme do omáčky vínny vývar, z ktorého sme predtým vybrali filé. Do olejom vymazaného pekáča dáme vrstvu filé, ktorú zalejeme bešamelom, dáme vrstvu špenátu, ktorú zase zalejeme bešamelom, opäť dáme vrstvu filé, ktorú zalejeme bešamelom a navrch dáme vrstvu parmezánu.
Vložíme do rúry (190°C, 15 minút), až kým parmezán nesčervenie.

08.02.2009

Podobné recepty