Vianočné škoricové mini muffins
1 1/2 hrnčeka polohrubej múky, 1/2 hrnčeka cukru, 2 ČL prášku do pečenia, 1/2 ČL soli, 1/2 ČL drveného muškátového oriešku, 1/2 ČL nového korenia, 1 vajíčko ľahko našľahané, 1/2 hrnčeka smotany alebo mlieka, 1/3 hrnčeka rozohriateho masla
Náplň: 2 väčšie jablká, cukor, škoricu, rum
Zdobenie: 2 PL cukru, 1/2 Čl mletej škorice, 1/4 hrnčeka rozohriateho masla
hrnček = klasický, 250 ml
Vo veľkej mise premiešame múku, cukor, prášok do pečenia, soľ, muškátový oriešok a nové korenie. Potom pridáme ľahko našľahané vajíčko, smotanu a rozohriate maslo a celé dobre premiešame.
Miešame do tej doby, než sa zo všetkých premiešaných prísad stane jemná hmota.
Formičky na muffiny vymažeme maslom a plníme je do 2/3 (cesto v rúre nakysne). Prípadne plníme do papierových mini formičiek, ktoré sa nevymazávajú.
Po naplnení cestom do každé formičky pridáme necelú čajovou lyžičku vymiešanej jablčné hmoty (lyžičku s náplňou ponoríme do cesta, podobne ako u prípravy mramorové bábovky).
Pečieme pri max. teplote asi tak 15-20 minút (priebežne môžeme testovať špajdľou, či nie sú upečené skôr). Po upečení zdobíme.
Upečené muffiny potrieme rozohriatym (horúcim) maslom, posypeme cukrom so škoricou a necháme vychladnúť.
Náplň: Nastrúhané jablká premiešame s cukrom a škoricou, prip. kvapkou rumu.