Pražský koláč
250 g hladkej múky, 250 g polohrubej múky, 1 kvasnice, 1 vajce + 1 na potretie, 4 lyžice cukru, 1-2 dcl mlieka, 2 dcl kyslej smotany, štipka soli
Plnka: 1 šľahačka, 1 stužovač do šľahačky, 1 tvaroh, 1 vanilkový puding uvarený v 300 ml mlieka, cukor podľa chuti
Posýpka: polohrubá múka, Hera, cukor, škorica
Z mlieka, kvasníc a 1 lyžičky cukru necháme nakysnúť kvások. Ten potom pridáme do misy, kde sme zmiešali obe múky. Vmiešame ostatný cukor, smotanu, vajce, soľ a mlieko.
Vypracujeme cesto a necháme kysnúť, behom kysnutia 1-krát prepracujeme (kysne asi 1 hod.). Z vykysnutého cesta urobíme 4 koláče (placky) a necháme opäť kysnúť.
Dáme na vymastený plech, potrieme vajíčkom a posypeme posýpkou. Pečieme 20-25 min.
Po vychladnutí rozkrojíme a naplníme (do studeného pudingu vmiešame ušľahanú šľahačku zo stužovanom a tvaroh s vanilínovým cukrom).
Povrch koláča posypeme práškovým cukrom.