Vianočný vrkoč

Potrebujeme:

600 g hladkej múky, 25-30 g kvasníc, 70 g cukru, 1 vajce, 2 žĺtka, 1 KL soli, 2 dcl mlieka, 125 g masla
Orechová plnka: 1,5 dcl mlieka, 180 g práškového cukru, 1 balíček vanilkového cukru, 250 g pomletých orechov, 30 g piškótových omrvín
Maková plnka: 1,5 dcl mlieka, 200 g cukru, 250 g pomletého maku
Tvarohová plnka: 250 g tvarohu, 1 vajce, 80 g práškového cukru, štipku soli, 3 lyžice krupice, 2 lyžice napučaných hrozienok

Ako na to:

Múku so soľou preosejeme do rýchlokysky a pripravíme si kvások. Potom pridáme zmäknuté maslo, žĺtka, vajce a dobre cesto vypracujeme.
Cesto po vykysnutí premiešame a rozdelíme ho na 3 časti a každú časť rozvaľkáme na plát dlhý ako plech. Každý plát potrieme inou plnkou a zvinieme. Záviny spletieme do vrkoča a konce zatlačíme.
Vrch potrieme rozšľahaným vajcom. Vrkoč položíme na vymastený plech a pri teplote 175 C pečieme asi 50 minút.
Orechová plnka: V horúcom mlieku rozpustíme cukor, necháme ho zovrieť, vsypeme orechy, zamiešame a do odstaveného vmiešame piškótové omrvinky.
Maková plnka: V horúcom mlieku rozpustíme cukor, necháme zovrieť, primiešame mak a odložíme vychladnúť.
Tvarohová plnka: Všetko spolu zmiešame.
Plnku plníme na plech klasicky na seba - cesto, plnka, cesto, plnka..... na poslednú plnku urobíme šikmú mriežku (po uhlopriečke) z cesta natenučko vyšúľaného.
Je dobré keď tá posledná vrstva plnky je tmavá. Upečený vrkoč trošku posypem práškovým cukrom.

28.12.2008

Podobné recepty