Bezmäsité jedlá
Tvarohová pena s pažítkou
V miske vymiešame maslo do peny. Pridáme tvaroh a dobre vyšľaháme, podľa potreby zriedime mliekom alebo smotanou–kyslou alebo sladkou. Očistenú cibuľu veľmi najemno nakrájame a spolu s pažítkou...
Nutela z cukety
Cuketu nakrájame na kocky, podlejeme asi 1 dcl vody a necháme rozvariť. Vychladnutú rozmixujeme, pridáme vanilkový a kryštálový cukor, kakao a povaríme asi 30 minút. V 1 dcl studenej vody rozmiešame...
Žemlovka s banánmi
Ošúpané jablká nakrájame na plátky, banány na kolieska. Ovocie dáme na rozohriaty tuk (30 g) v panvici. Všetko prudko dusíme, potom pridáme hrozienka, citrónovú šťavu a rum. Žemľu nakrájanú...
Karfiol s vajíčkami
Karfiol vopred uvaríme v osolenej vode a scedíme. Na oleji speníme cibuľu posekanú nadrobno, pridáme karfiol posekaný tiež nadrobno, mletú rascu a chvíľu dusíme. Vajcia rozmiešame so soľou,...
Zemiakové placky s patizónom
Zemiaky postrúhame, zlejeme prebytočnú vodu, pridáme múku, mlieko, vajcia, ošúpaný a postrúhaný patizón, nadrobno posekanú petržlenovú vňať, prelisovaný cesnak a soľ. Všetko spolu premiešame....
Vyprážaný syr po taliansky
Paradajkový pretlak alebo kečup zmiešame s múkou a vajcami. Zmes dobre rozšľaháme a potrieme ňou plátky syra. Potom ich mierne osolíme a z oboch strán vyprážame do zlatista.
Vyprážaný syr v kelových listoch
Vo vriacej osolenej vode povaríme umyté listy kelu, scedíme a položíme na dosku. Hrubú časť listov jemne naklepeme, aby boli poddajné. Na každý list dáme plátok syra, zvinieme a previažeme...
Vyprážané korbáčiky z ovčieho syra
Syrové korbáčiky obalíme v múke, rozšľahanom vajci a strúhanke. Vyprážame na horúcom oleji. Podávame so zemiakovou kašou a tatárskou omáčkou, alebo len tak ako chuťovku.
Zapekané zemiaky s údeným tofu
Zemiaky uvaríme v osolenej vode, pokrájame na tenké kolieska, ochutíme ich opraženou cibuľkou a 2 strúčikmi cesnaku. Posypeme rascou a korením asi 250 g údeného TOFU pokrájame na tenké plátky,...
Pohánkové placky
Pohánku si predvaríme, resp. udusíme na pare. Zmiešame s ostatnými surovinami a tvarujeme placky, ktoré upečieme na rozpálenom oleji.