Bezmäsité jedlá
Prekladané zemiakové pagáče
Do hlbšej misy dáme prísady a vypracujeme vláčne cesto. Rozvaľkáme na pomúčenej doske. Na 2/3 postrúhame polovicu Palmarinu a zemiakov. Cesto preložíme, rozvaľkáme a postrúhame druhú polovicu...
Brokolicovo–karfiolový nákyp
Brokolicu a karfiol očistíme, rozdelíme na ružičky, stopky pokrájame na kocky. Pripravenú zeleninu obvaríme v dostatočnom množstve osolenej vody, potom necháme odkvapkať na site. Časť vody...
Zapekané plnené šampiňóny
Šampiňóny umyjeme, odrežeme stopky, očistíme klobúčiky malým nožom, alebo lyžicou. Vydlabané klobúčiky namočíme do mlieka asi na 10 min, následne šampiňónové hlavičky pokvapkáme...
Cesnakové trojuholníky
Zo surovín vypracujeme cesto, ktoré rozdelíme na 6-7 bochníkov. Každý bochník vyváľkame, potrieme plnkou a zvinieme do rolády. Potom pokrájame na trojuholníky, potrieme žĺtkom, posypeme rascou...
Zemiakové taštičky s hubami
Zemiaky nastrúhame, pridáme múku, štipku soli, vajce a vypracujeme cesto, ktoré rozváľkame na placku a krájame radielkom na štvorce. Do každého na stred dáme 1 lyžičku dusených húb s vajciami,...
Zeleninový nákyp
Všetku zeleninu postrúhame, syr a šampiňóny nakrájame na plátky. Pripravíme si zálievku: Rozšľaháme smotanu s vajíčkami a všetkým korením. Na spodok pekáča dáme vrstvu šampiňónov...
Fašírky z hlív
Na masle so štipkou rasce a soli udusíme nadrobno pokrájanú hlivu, pridáme žemľu namočenú v mlieku a vymačkanú, opraženú cibuľu a žĺtka. Zmes okoreníme, rozmiešame a trochu podusíme....
Zapekaná zelenina
Na masle podusíme na kolieska pokrájané póry. Pridáme mrazenú zeleninu, osolíme, okoreníme bielym korením, karí korením a postrúhaným orieškom. Pridáme posekanú petržlenovú vňať a krátko...
Zapekaná zemiaková kapusta
Pokrájanú kapustu chvíľu dusíme s korením, octom, cukrom a soľou. Keď zmäkne, tak ju odstavíme. Na pekáč dáme vrstvu zemiakov pokrájaných na kolieska (nemusia byť ošúpané). Na zemiaky...
Zapekaná fazuľka
Z fazuľky odstránime vlákna, umyjeme a uvaríme v osolenej vode. Scedíme a necháme odkvapkať. Dáme ju do sklenenej ohňovzdornej misy s 1 lyžičkou masla. Zohrievame na sporáku, aby sa všetka...