Bezmäsité jedlá
Zapekaná brokolica so zemiakmi a syrom
Do pekáčia alebo misy z jánského skla dáme na spodok trocha olivového oleja, dáme vrstvu surovej brokolice rozobratej na ružičky, zasypeme nadrobno nakrájanou salámou, osolíme, postrašíme...
Pečená paprika
Papriku umyjeme, osušíme a dáme na suchý plech. Dáme piecť do rúry na 180-200C, cca 20-25 min. Občas ju pozrieme a otočíme, aby bola opečená z každej strany. Papriku po upečení necháme...
Sójovo-zeleninové fašírky
Sójovú drť uvaríme vo vode, do ktorej sme pridali bujón, sójovú omáčku a scedíme. Necháme vychladnúť. Uvaríme si zeleninu do mäkka a troška popučíme vidličkou. Pridáme vajíčko, cibuľu,...
Sójový stroganov
Sójové rezance uvaríme v vode, do ktorej sme pridali bujón. Ku vychladnutým pridáme kečup, horčicu a necháme odležať. Na oleji orestujeme cibuľu a pridáme napacované rezančeky. Po chvíľke...
Zapekané paradajky so smotanovou omáčkou
Umyté paradajky rozkrojíme na polovice, zrezanou časťou poukladáme do vymastenej zapekacej misy. Pridáme na plátky pokrájanú cibuľu, pretlačený cesnak, osolíme a okoreníme. Pripravíme si smotanovú...
Šampiňónový šalát
Opražíme cibuľu, potom pridáme zavárané šampiňóny (ak sú surové, tak ich trocha opražiť), sójovú omáčku, oregáno a necháme 3 minúty dusiť. Po 3 min dusenia pridáme 1/2 dcl vody, KL horčice,...
Mušelínová omeleta s tvarohovo-jablkovou náplňou
Jablká rozdelíme na osminky. Jednotlivé osminky ošúpeme. Jablká pofŕkame citrónovou šťavou, a potom ich dáme na plameň. Do kastróla dáme väčšiu lyžicu medu. Pridáme kúsok masla a nasypeme...
Karfiol a brokolica na rýchly spôsob
Uvarený karfiol a brokolicu dajte na tanier, osoľte, ak treba pokvapkajte kečupom a obložte maslom. Poukladajte tvrdý syr nakrájaný na plátky a dajte do mikrovlnky na 2-3 minútky, až kým sa maslo...
Rýchle pagáčiky
Z múky, hery, tvarohu alebo bryndze a soli vymiesime cesto. Rozváľkame na doske, vykrojíme pagáčiky, potrieme vajíčkom, posypeme sezamom, makom alebo kmínom a dáme piecť na 200 stupňov.
Cigánske halušky
Do misy dajte vajíčko, múku, tvaroh, soľ a polovicu viazaničky posekaného kôpru. Vmieste cesto, ktoré necháte chvíľu odstáť (ak máte suchší tvaroh pridajte trochu vody). Klasickym spôsobom...