Bezmäsité jedlá
Lievance
V teplom mlieku rozmrvíme droždie, trošku cukru a necháme vykysnúť. Všetko spolu zmiešame a pridáme kvások a sneh. Cesto musí byť polotekuté, necháme vykysnúť cca pol hodiny a opekáme...
Plnené kapustné listy - zapečené
Kapustu umyjeme a celú hlávku na niekoľko minút vložíme do vriacej vody. Vyberieme, opláchneme pod studenou vodou a opatrne oddelíme 8-10 vrchných listov. Zvyšok nakrájeme na rezance spolu s paprikou,...
Sójové mäso s brokolicou, zemiakovo-mrkvová kaša
Sójové mäso varte spolu so soľou a jedným zeleninovým bujónom asi 20 minút. Brokolicu rozoberte na menšie ružičky, umyte a nechajte odkvapkať na cedidle. Uvarené sójové mäso zlejte, nechajte...
Zapečený kaleráb
Očistený kaleráb uvarte v slanej vode domäkka, potom ho pokrájajte na kolieska, naukladajte do misy a prelejte omáčkou. Omáčka Do kyslej smotany alebo bieleho jogurtu (množstvo si určite sami),...
Zapekaná cuketa plnená fašírkovou zmesou
Cuketu umyjeme, ošúpeme a pozdĺžne prekrojíme. Vnútro vydlabeme. Cuketu položíme na plech potretý olejom a posypeme vegetou. Mleté mäso zmiešame s vajíčkami, mletým čiernym korením, mletou...
Knedľa s vajíčkom
Knedľu narežeme na kúsky. Opečieme na troške oleja do červena a pridáme rozhabarkované vajíčko so soľou. Premiešame pokiaľ sa vajíčko nezatiahne (vajíčok môže byť aj viac podľa množstva...
Plnená omeleta
V hrnčeku si rozmiešame vajíčko so soľou, mliekom a múkou na stredne husté cesto. To vylejeme na panvicu a z oboch strán osmažíme omeletu. Z párkov, kukurice a hrachu si pripravme plnku - párky...
Žemlovka
Vianočku si pokrájame asi na 1,5 cm hrubé plátky. Formu vymažeme maslom a posypeme trochou strúhanky. Mlieko vlejeme do hrnca, pridáme asi 1 PL masla, 1 vanilk.cukor a jedno žĺtko. Poriadne premiešame...
Plnené drapáky
Najprv spravíme zemiakové cesto. Kyslú kapustu s nakrájaným údeným mäsom podusíme, ochutíme soľou a koreninami podľa vlastnej chuti. Trochu vychladnutú zmes kapusty vymačkáme, aby sme sa zbavili...
Karfiolový nákyp so syrom
Karfiol uvarte v slanej vode domäkka. Nechajte odkvapkať a trocha vychladnúť a potom ich poukladajte do pekáča. Do pekáča najprv dajte trocha oleja a strúhanky a poukladajte karfiol. V mise si rozmiešajte...