Bezmäsité jedlá
Sójový paprikáš
Na drobno nakrájanú cibuľu osmažíme na oleji, podlejeme pohárom vody. Pridáme oba druhy mletej papriky, kari korenie, kečup. Zovretou vodou zalejeme sójové kocky a necháme asi desať minút...
Funghi Risotto
Na masle orestujeme pokrájané a očistené čerstvé huby. Pridáme pasírovaný cesnak, soľ, tymián. Uvaríme ryžu a premiešame s orestovanými hubami. Ozdobíme petržlenovou vňaťou.
Ženské rozmary
Žĺtky, cukor a tuk vymiešame, pridáme múku s práškom do pečiva, podľa potreby zriedime mliekom a cesto rozotrieme na vymastený a múkou vysypaný plech. Posypeme na kúsky nakrájaným mäkkým...
Kapustové šúľance s cibuľou
Kapustu nakrájame, osolíme a necháme 15 minút odstáť, aby zmäkla a pustila šťavu. Potom pridáme múku a vymiešame cesto. Urobíme dlhý šúľok, rozdelíme ho na dieliky o priemere 2 cm, tie opäť...
Plnené zemiakové placky
Nastrúhané zemiaky, prelisovaný cesnak a všetky ostatné zmiešame a na panvici na oleji vysmažíme placky. Osmažíme cibuľu s cesnakom, pridáme pečienku, opäť prudko osmažíme, podusíme,...
Ratatouille
Na panvicu dáme dusiť cesnak s olivovým olejom. Postupne pridávame nakrájanú zeleninu – začíname od najtvrdšej, ktorou je paprika a dusíme. Na záver pridáme červenú fazuľu, pikantný kečup,...
Plnený zapečený chlieb
Nakrájanú slaninku osmažíme. Z chleba odrežeme vrch, rukou vydlabeme vnútro tak, aby striedka bola vo väčších kusoch. Vnútro chleba polejeme výpekom zo slaninky. Kyslú smotanu zmiešame so syrom,...
Baja-mrka
Postrúhané jablká, kapustu a mrkvu zmiešame s roztlačenými banánmi. Pridáme ovsené vločky, jogurty, maslo a opäť premiešame. Necháme dobre vychladnúť v chladničke, najlepšie cez noc....
Tofu špíz podľa
Na kocky nakrájaný tofu syr najprv marinujeme v omáčke pripravenej zo sójovej omáčky, do ktorej sme pridali bylinky, cesnak a olivový olej. Cibuľu nakrájame na mesiačiky, zemiaky na kolieska....
Tvarohové karbonátky
Tvaroh vymiešame s vajíčkami, cukrom, citrónovou kôrou a troškou strúhanky. Do zmesi pridáme šľahačku a vytvarujeme z nej karbonátky. Tie obalíme v trojobale a vysmažíme na rozpálenom oleji.