Bezmäsité jedlá
Mexické fazule
Na hlbokej panvici rozpálime olej a vložíme nadrobno nakrájanú cibuľku a cesnak. Keď zosklovatie, pridáme na kolieska nakrájanú klobásu. Keď začne púšťať šťavu, postupne pridávame kari...
Sedliacke slíže s tvarohom
Na masti do zlatova osmažíme slaninu a cibuľu. Dáme variť cestovinu so soľou, potom zmiešame cestovinu so slaninou, cibuľou a tvarohom. Osolíme podľa chuti.
Hermelín v lístkovom
Lístkové cesto rozdelíme na 3 časti, rozvaľkáme, potrieme kečupom a poukladáme naň nakrájaný pór a hermelín. Všetko opäť posypeme pórom a zabalíme do taštičiek. Tie potrieme vajcom,...
Račiansky makovník a orechovník
Žĺtka, cukor a maslo vymiešame v miske do penista alebo vyšľaháme šľahačom na cesto, pridáme múku a kvások. Kvások pripravíme z 1/8 l vlažného mlieka, do ktorého pridáme štipku soli,...
Balkánske papriky
Na rozohriatej platni opečieme do čierna a zo všetkých strán papriky. Ešte teplé ich vložíme do hrnca a zakryjeme, aby sa sparili. Zatiaľ z oleja, cesnaku, petržlenovej vňate a sójovej omáčky...
Zapekaný baklažán
Po dĺžke prekrojený baklažán upečieme v rúre. Plnka: Na panvici s olivovým olejom osmažíme nakrájanú cukinu, šampiňóny, cibuľu, pridáme tymián, soľ, petržlenovú vňať. Nakoniec pridáme...
Špargľa s varenou šunkou a petržlenom
Špargľu ošúpeme a odrežeme z nej asi a cca. 1 cm. Vo vode, do ktorej sme pridali soľ, maslo, cukor varíme tri minúty. Vtedy špargľu prestaneme variť, avšak necháme ju stáť vo vode. Medzitým...
Bagel plnený špargľou, syrom, šunkou a vajíčkom
Múku zmiešame s droždím, soľou a vodou. Necháme len krátko kysnúť. Vytvarujeme buchtičky, takisto ich necháme krátko kysnúť. Dotvarujeme. Najprv ich dáme do osolenej vriacej vody krátko...
Zeleninová omeleta
Čerstvé vajcia dobre vyšľaháme. Pridáme zeleninu podľa chuti a možností. Na rozpálenej panvici opečieme z oboch strán. Podávame s varenými zemiakmi a zeleninovým šalátom.
Vyprážáný pór v šampiňónovom cestíčku s čakankovou omáčkou
Pór nakrájame na 1/2 cm hrubé kolieska. Z múky, vajec, mlieka a šampiňónov si vymiešame husté cesto, ktoré dochutíme soľou, muškátom a korením. Nakrájaný pór pomúčime a opatrne namáčame...