Bezmäsité jedlá
Karfiolové rezne
Karfiol rozoberieme na ružičky, umyjeme a uvaríme v slanej vode. Mierne vychladnutý ho posekáme na drobno, pridáme huby, ktoré sme mierne podusili na cibuľke, vajce rozmiešané s mliekom a nakrájanú...
Bryndzové halušky
Nastrúhané zemiaky zmiešame s múkou, vajíčkami a soľou. Vytvoríme cesto, z ktorého cez sitko púšťame do vriacej vody halušky. Postupne ich vyberáme do pripravenej misy, na spodku ktorej je maslo....
Vyprážané kelové ružičky v kokose
Ružičkový kel umyjeme. V slanej vode uvaríme do mäkka. Scedíme a necháme vychladnúť, utrieme do sucha. Osolíme, okoreníme v muke v rozšľahaných vajciach a v kokosovej múčke obalíme. Vypražíme...
Indický cesnakový chlebík Garlic Nan
Všetky potrebné na výrobu cesta zmiešame a necháme odstáť asi päť hodín. Vytvarujeme do bochníčkov, pričom jeden by mal mať približne 200 gramov. Vyvaľkáme a na panvici s troškou oleja...
Myjavské plnené placky
Očistené zemiaky, cibuľu a cesnak na jemno nastrúhame, pridáme majorán, čierne korenie, soľ, sušené polievkové korenie a vajcia. Pridáme hladkú múku podľa potreby. Z cesta oddelíme 1/3,...
Opečené zemiakové šúľance
Uvarené vychladnuté zemiaky nastrúhame na dosku, osolíme, pridáme škrobovú múčku, krupicu a do stredu rozbijeme vajíčko. Za postupného pridávania múky vypracujeme tuhé cesto. Vytvarujeme...
Myjavské koblihy
Do nastrúhaných varených zemiakov primešame múku, vajíčka, smotanu, cukor, soľ a olej a uhnetieme polotuhé cesto, ktoré rozvaľkáme na tenký plát. Na plát rozložíme vedľa seba vždy 3 slivky,...
Plnené závitky z červenej kapusty
Obarenú hlávku kapusty rozoberieme na listy. V mise si zmiešame mleté mäso, strúhanku, vajce, 1/3 nakrájanej cibule, nasekanú petržlenovú vňať a majoránku, vmiešame kocky z jabĺk, osolíme...
Zapekaný zeler
Zeler uvaríme do polomäkka v osolenej octovej vode. Vychladnutý ho nakrájame na plátky, ktoré osolíme a okoreníme. Do vymastenej zapekacej nádoby dáme vrstvu zeleru, ktorú pokryjeme na plátky...
Zemiakovo-mäsové guľky s kyselom
Zemiaky postrúhame na rezančeky a vytlačíme z nich vodu. Pridáme pomleté údené mäso, detskú krupicu, roztlačený cesnak, soľ a korenie. Všetko dobre zmiešame a robíme guľky. Obalíme ich v hladkej...