Bezmäsité jedlá
Zemiaková baba s medvedím cesnakom
Zemiaky nastrúhame na veľké rezance, pridáme vajcia, múku a medvedí cesnak nakrájaný na drobno, dochutíme korením, majoránkou a soľou. Na plech rozotrieme olej, rozložíme cesto a poukladáme...
Domáca majonéza resp. Tatarská omáčka
Do mixéra, na najsilnejšie obrátky, dajte tri celé vajíčka. Cez redukciu nalejte opatrne olej, ak nemáte redukciu, lejte pomaličky, samozrejme za predpokladu, že ste už mixér zapli. Vajíčka...
Kopaničiarske zemiakové púčky
Zo zemiakov, múky, vajíčka a soli pripravíme cesto, rozvaľkáme ho na hrúbku 1 cm a narežeme na pásiky. Vzniknuté "slíže" ručne ušúľame a dáme variť. Keď vyplávajú na povrch, povaríme...
Pestrý zeleninový špíz
Na kocky nakrájaný posolený baklažán necháme vypotiť cca 30 min., opláchneme ho a osušíme. Cukiny pokrájame na hrubšie kolieska, paradajky na polovičky, papriky na štvorčeky, cibuľu na štvrtiny....
Podlesníky
Postrúhané zemiaky dáme na sito odkvapkať , pridáme vajcia, múku, soľ, zamiešame. Cesto v množstve asi 1 PL kladieme na sporák , rozotrieme, a po opečení otočíme na druhú stranu. Po dopečení...
Tekvicové hranolčeky
Z múky, vajec, citrónovej šťavy, sušeného polievkového korenia a bieleho vína pripravíme cesto. Na hranolčeky nakrájanú tekvicu prepichneme špáradlom, obalíme v pripravenom cestíčku a vypražíme....
Hríbové rizoto
Sušené hríby namočíme do 200 ml vriacej vody na 15 min. Cibuľu a cesnak nasekáme, parmezán postrúhame. Vodu z hríbov zmiešame s vínom a mäsovým vývarom. Hríby nakrájame na kúsky. V hrnci...
Vyprážaný grís
Z mlieka, krupice a cukru uvaríme hustú kašu, ktorú rozotrieme na plechu na hrúbku 1 cm a necháme vychladnúť. Vychladnutú masu pokrájame na menšie obdĺžniky (alebo kocky), obalíme v rozšľahanom...
Krupicovo-maslové halušky s broskyňovou šľahačkou
Žĺtka vymiešame s maslom a cukrom. Do vzniknutého krému pridáme do tuha vyšľahaný sneh z bielkov, soľ a nakoniec krupicu. Lyžicu namočíme do vody a z masy vykrajujeme väčšie halušky. Vkladáme...
Radosník
Z vlažného mlieka, kvasníc a trocha cukru spravíme kvások. Pridáme múku, vajce, cukor, žĺtok, roztopený tuk a spracujeme na husté cesto a necháme ho kysnúť na teplom mieste asi 30 min. Formu...