Bezmäsité jedlá
Zemiaky v kapuste
Do hrnca dáme kapustu, očistené celé zemiaky, zalejeme vodou a prikryté uvaríme. Medzi tým si pokrájame na kúsky slaninu, osmažíme, pridáme aj pokrájanú cibuľu a usmažíme. Uvarené zemiaky...
Bryndzovníky
Do preosiatej múky pridáme rozmrvené kvasnice, vajce, soľ, vlažné mlieko a rozpustenú masť. Vypracujeme na hladké cesto a necháme na teplom mieste vykysnúť. Cesto vyvaľkáme (na hrúbku 1 cm),...
Americká buchta
Všetky suroviny zmiešame, vlejeme do silikónovej formy a dáme piecť do mikrovlnnej rúry na 7 minút. Hotovú buchtu vyklopíme po miernom vychladnutí.
Račišdorfské opantance
Z mlieka, kvasníc a cukru si vytvoríme kvások, ktorý zamiesime s múkou. Zarobené cesto necháme vykysnúť. Vyformujeme pampúšiky, ktoré obalíme v prose. Necháme ich podkysnúť. Pampúšiky...
Abovský cibrej
Cibuľku speníme na oleji, pridáme papriku a podlejeme vodou. Nakrájane zemiaky necháme prevrieť. Pridáme soľ, polievkové korenie, sójovú omáčku a horčicu. Ak máme do polomäkka uvarené...
Pohanka starej mamy
Umytú pohanku vložíme do hrnca, pridáme majoránku, pažítku, cesnak, polievkové korenie, soľ, zalejeme vodou. Prikryjeme pokrievkou, privedieme do bodu varu, odstavíme a za 30 minút pridáme...
Ukrajinské bobove pyré
Uvarené strukoviny zmiešame s horúcimi varenými zemiakmi a zomelieme alebo rozmixujeme. Takto získanú masu zriedime horúcim mliekom a dobre premiešame. Pred podávaním polejeme roztopeným maslom....
Posúchy
Varené zemiaky obielime, pretlačíme, pridáme soľ a teplou vodou zabaríme. Necháme vychladnúť do vlažna a pridáme droždie. Do nakysnutého pridáme predhriatu múku aj so zostatkovou vodou....
Cicvorová kaša
Cicvor (hrachor) namočíme deň pred varením do vody. Na druhý deň ho osolíme, pridáme lyžicu masti a uvaríme do mäkka. Uvarený cicvor zahustíme hrubou múkou. Hotovú kašovitú zmes zalievame...
Keltieš
Pšenicu necháme naklíčiť na klíčky veľké asi 1 – 1,5 cm. Pomelieme, scedíme od šúp, rozriedime s vodou. Urobíme palacinkové cesto s hrubou múkou. Dáme upiecť do hlineného pekáča.