Bezmäsité jedlá
Benediktínske vajcia
V malom hrnci si roztopíme 1 PL masla, do ktorého pridáme múku a dobre premiešame. Necháme aby sa chvíľu múka popražila. Za stáleho miešania prilejeme teplé mlieko a krátko prevaríme. Pridáme...
Ryžový puding
Dobre uvarenú ryžu rozmixujeme s mliekom, hrozienkami, kakaom, zľahka vmiešame banán a dobre vychladíme.
Kanadské omelety
Na oleji orestujeme nadrobno nakrájanú cibuľu, šampiňóny a červenú papriku. Rozšľaháme vajíčka, ktoré ochutíme soľou, korením a paprikou. Keď zelenina a huby zmäknú, nalejeme na ne vajcia...
Sekaná na kapuste
V osolenej vode uvaríme nakrájanú alebo nastrúhanú kapustu. Scedíme a vytlačíme. Rožky nakrájame, pridáme vajcia, syr, 2 pokrájané a opražené cibule, cesnak, majoránku, soľ, prípadne...
Langoše
Všetky suroviny zmiešame a vo väčšej mise zarobíme cesto (cesto sa zdvihne, preto je vhodné dať väčšiu misu), prikryjeme potravinárskou fóliu a dáme do chladničky. Necháme kysnúť 3 hodiny,...
Karfiolové placky
Do osolenej vody dáme variť karfiol, a keď je mäkký, scedíme ho. Dáme do misy, pridáme čierne korenie, troška majoránky, vajcia a troška mlieka (cca 1 dcl). Zamiešame a podľa potreby prisypeme...
Trhanec
V hrnci rozšľaháme 2 lyžice cukru, 4 vajcia, 6 lyžíc polohrubej (alebo hrubej) múky, pol litra mlieka a štipku soli. Vysoký plech vymastíme a zmes tam vylejeme. Trhanec je rýchlo upečený,...
Ovocné knedlíčky
Do misy rozdrobíme tvaroh, pridáme 1 vajce, 4 lyžice detskej krupice a štipku soli. Zmiešame a vytvarujeme gule, ktoré plníme ovocím, napr. marhule, slivky, maliny, atď.
Jabĺčka v župane
Jablká poriadne umyjeme, ale neolúpeme a odstránime jadro. Džem zmiešame s hrozienkami a nasekanými mandľami. Piškóty rozdrvíme a pridáme k džemovej zmesi. Touto zmesou naplníme jabĺčka...
Zemiaky plnené vajcami
Zemiaky poriadne umyjeme a upečieme ich v šupke. Potom im zrežeme vršok a čiastočne ich vydlabeme. Na oleji osmažíme nasekanú cibuľu, pridáme vydlabanú časť zo zemiakov a chvíľu opekáme....