Bezmäsité jedlá
Papriky plnené syrom
Papriky očistite vyberte jadrovníky a umyte. Do každej papriky dajte približne ½ ČL vegety.Syr nakrájajte na plátky hrubé 1 cm a potom na podlhovasté ostré hranolčeky - také, aby sa dobre...
Opekané topinambury
Očistené hľuzy topinambúr nakrájajte pozdĺžne na veľké plátky, rozložte ich na pomastený plech, posypte roztlačeným cesnakom a trochu posoľte. Vo vyhriatej rúre pečte asi 20 min.
Brokolicový nákyp
Očistenú brokolicu uvarte v osolenej vode, sceďte ju a posekajte nadrobno. Pekáč si vymastite a vysypte strúhankou. Z mlieka a múky uvarte hustú kašu a ešte do teplej vmiešajte maslo. Do takmer...
Koláč z Juhoslávie
Zo surovín pripravte cesto a nechajte nakysnúť. Krém: Maslo (Hera) zohrejte v teplej vode do hladka rozmiešajte so žĺtkami, syrokrémom a soľou. Dajte na 30 min. do chladničky. Cesto rozdeľte...
Baklažány plnený sójovým mäsom
Baklažán rozrežte po dĺžke a dužinu mierne vydlabte lyžicou. Cibuľu a zeleninu pokrájajte na drobné kocky, speňte na oleji, pridajte pretlačený cesnak, pokrájané, vopred namočené sójové...
Karfiolový nákyp so šunkou
Z masti a múky spravte bledú zápražku, pridajte mlieko, vodu a povarte. Do vychladnutej omáčky primiešajte žĺtky, soľ, korenie, osobitne uvarený a nasekaný karfiol a šunku nakrájanú na malé...
Vianočné opekance - pupáky
Do vlažného mlieka dajte pomrvené droždie, cukor, za lyžicu múky a spolu rozmiešajte. Múku preosejte, trochu osoľte a na doske zapracujte roztopené droždie v mlieku. Cesto domieste, prikryte...
Hubový nákyp
Na masle opražte nadrobno pokrájanú cibuľu, pridajte huby a duste do polomäkka. Zmes nechajte vychladnúť. Potom pridajte žĺtky, soľ, prelisovaný cesnak a v mlieku namočené žemle. Nakoniec...
Ryžové rizoto s hlivou
Ryžu umyte, zalejte vývarom a uduste domäkka. Hlivu pokrájajte na menšie kúsky a prudko opečte na olivovom oleji. Potom ju podlejte malým množstvom vody a uduste. Ochuťte soľou, vegetou a mletým...
Kandizovaná pomarančová šupka
Z pomarančovej šupky ostrým nožom odstráňte vnútornú bielu vrstvu, potom ju uvarte domäkka a preceďte. Šupky nechajte na site odkvapkať a vodu uvarte s cukrom na hustý sirup. Potom šupky...