Bezmäsité jedlá
Bedle v celestínskom cestíčku
Osolenú múku premiešajte s vajcom. Pridajte mlieko, dobre premiešajte a nechajte asi oddýchnuť asi 30 min. Cestíčko dobre prešľahajte a ak je husté zrieďte mliekom. Nakoniec vmiešajte petržlenovú...
Hubové rizoto I
Umytú ryžu krátko opečte na masti, zalejte vodou, osoľte a duste pod pokrievkou. Na masti opražte pokrájanú cibuľu, pridajte umyté pokrájané huby, korenie, trochu podlejte vodou a duste. Pred...
Smotanový koláč s tvarohom
Suroviny na cesto pomaly vymiešajte na redšiu hmotu a rozdeľte na polovicu. Prvú vylejte na vymastený plech. Tvaroh vymiešajte s cukrom, žĺtkom, rumom a maizenou na vláčnu hmotu. Malé kôpky...
Kapusta na sladkokyslý spôsob
Hlávku bielej kapusty nakrájajte na rezance, dajte do misy, osoľte a nechajte odstáť 10 minút. Dobre vyžmýkajte. Medzitým na panvici na minime nechajte skaramelizovať kryštálový cukor, karamel...
Zapekané zemiaky zo syrom
Zemiaky varte 20 min. v osolenej vode, potom ich sceďte, olúpte a rozpoľte. Cibuľu a tymián nasekajte najemno. Rozohrejte maslo, cibuľu v ňom krátko poduste, pridajte múku a opražte doružova....
Varená fazuľa s hlivou
Tmavú fazuľu pred varením namočte na pár hodín do studenej vody. Potom vodu zlejte, pridajte čistú vodu a fazuľu uvarte domäkka. Po uvarení sceďte a odložte. Očistené farebné papriky pokrájajte...
Kapustové závitky
Kapustu umyte, dajte variť na 8 min. do teplej vody, potom ju vyberte na misu, a jej listy (mali by zostať celé) plňte plnkou.Očistenú zeleninu nadrobno rozkrájajte a duste na masle do mäkka, za občasného...
Špenátová žemľovka
Žemle pokrájajte na kocky a usušte ich. V mlieku rozhabarkujte žĺtky, soľ, rozpustené maslo a rozmrazený špenát. Kocky žemlí zmiešajte s pripravenou špenátovou masou, zľahka primiešajte...
Rímske syrové halušky
V hrnčeku zarobte múku s vajciami a pomaly prilievajte mlieko. Pridajte ementál pokrájaný na malé kocky a postavte na oheň. Miešajte, kým zmes nezhustne, potom ju osoľte a pridajte do nej ½ dávky...
Karfiolovo - brokolicové duo
Karfiol a brokolicu umyte, rozoberte na stredne veľké ružičky a dajte nakrátko predvariť do posolenej vody s kockou bujónu. Najprv karfiol, potom brokolicu. Vyberte a nechajte na site odkvapkať....