Bezmäsité jedlá
Orechové trubičky
Pomleté oriešky zvaríme s mliekom, pridáme cukor a nastrúhanú kôru. Necháme vychladnúť. Lístkové cesto rozvaľkáme a nakrájame na štvorce. Vychladnutú náplň zavinieme do štvorčekov...
Tvarohové ovocné knedlíčky
V mise uhnetieme z tvarohu, osolenej múky a žĺtkov cesto na knedle, z ktorého utvoríme valček. Nakrájame ho na plátky, dlaňou ich rozmáčkneme a na každý kus cesta položíme ovocie. Knedle...
Vyprážaný plnený syr
Potrebujeme desať 2dkg-ových plátkov syra. Polovicu plátkov namažeme paštétou a prikryjeme druhou polovicou plátkov. Takto spojený syr obalíme v trojobale a naprudko opražíme v horúcom oleji....
Zelenina s orieškovým maslom
Oriešky nasucho upražíme, zmiešame s maslom, osolíme a uložíme do chladu. Cibuľu olúpeme a nakrájame na kolieska. Zeleninu očistíme a umyjeme. Mrkvu nakrájame na plátky, zeler na kocky, pór...
Lúpačky
Zo surovín vypracujeme cesto. Cesto necháme vykysnúť. Vykysnuté cesto potrieme žĺtkom, môžeme posypať makom a dáme piecť.
Kukuričné placky s bylinkovým maslom
Feferónku umyjeme, očistíme, vyrežeme semenník a lusk nakrájame na kocky. Pažítku nadrobno pokrájame. Oboje zmiešame so 100 g masla, osolíme, okoreníme a ochutíme paprikou. Kukuricu necháme...
Zemiaky na kmíne a bazalky
Na väčšom množstve olivového oleja opečieme, mierne do zlatista, pokrájanú cibuľku. Pridáme pokrájané kúsky mäsa a kápií. Miešame, aby sa mäso zatiahlo a chvíľku dusíme, kým mäso...
Trubičky
Suroviny poriadne prepracujeme, najlepšie rukami, až máme cesto hotové. Dáme ho do chladničky na 2 hodiny stuhnúť. Potom si vždy kúsok odlúpeme, vyvaľkáme, namotáme na trubičky, potrieme...
Ponedeľník
Vajcia poriadne vyšľaháme, pridáme prelisované zemiaky, uvarenú ryžu, majorán, soľ, na oleji spenenú cibuľu a premiešame. Z hmoty tvarujeme placky, ktoré vyprážame vo väčšom množstve...
Slané lievance
Poriadne zmäknuté maslo vymiešame so soľou do peny, postupne vmiešame žĺtka, múku, smotanu, potom nadrobno pokrájané krabie tyčinky, strúhaný syr, korenie a nakoniec tuhý sneh z bielka. Lievance...