Bezmäsité jedlá
Tofu na srbský spôsob
Tofu pokrájame na kocky, pokvapkáme sójovou omáčkou a necháme dve hodiny odležať. Odležané tofu opečieme na oleji (na silnom ohni), pridáme cibuľu pokrájanú na kolieska, lečo, hrášok...
Brokolicový nákyp
Očistenú brokolicu uvaríme v osolenej vode. Scedíme ju a posekáme nadrobno. Pekáč si vymastíme a vysypeme strúhankou. Z mlieka a múky uvaríme hustú kašu a ešte do teplej vmiešame maslo....
Hliva s ružičkovým kelom
Kel očistíme, umyjeme a v osolenej vode uvaríme do polomäkka. Očistenú cibuľu pokrájame a na masti speníme. Pridáme umyté, očistené a na malé kúsky pokrájané hlivy, odkvapkaný a na štvrtky...
Kapustné fliačky
Kapustu postrúhame na väčšom struháku a v miske osolíme. Vyvaríme fliačky v osolenej vode a mierne pomastíme. Kapustu vyžmýkame a dáme dusiť do kastróla na platničku. Voda sa odparí a kapustu...
Kakaové venčeky
Všetky suroviny si zmiešame a vytvoríme tuhé cesto, ktoré si odložíme do chladničky asi na hodinu. Cesto si vyvaľkáme na pomúčenej doske a vykrajujeme kolieska v tvare venčekov, prípadne...
Dunajské vlny
250 g zmäknutého tuku a 250 g cukru dáme do vyššej nádoby a ručným šľahačom ušľaháme do peny. Postupne pridáme vajcia a ďalej šľaháme, kým nevznikne hladký krém. Zmiešame múku...
Hlivová zmes zapečená
Na polovičnej dávke masti upražíme nadrobno nakrájanú cibuľu. Pridáme nakrájané hlivy, mletú rascu, soľ a podusíme. Podusené hlivy premiešame s varenými zemiakmi nakrájanými na plátky,...
Hliva s chrenom
Hlivu uvaríme v osolenej vode, pokrájame na väčšie kúsky, položíme na taniere, polejeme tatárskou omáčkou, posypeme strúhaným chrenom a nadrobno posekanou petržlenovou vňaťou. Podávame...
Brokolica so syrom
Brokolicu rozoberieme na ružičky a umyjeme. Na oleji speníme nadrobno pokrájaný cesnak a petržlenovú vňať. Keď cesnak zružovie, kvapneme naň studenú vodu, aby nezhorkol. Potom pridáme brokolicu,...
Patizónové krokety
Očistený patizón postrúhame na hrubšom strúhadle. Osolíme a odložíme asi na 10 minút. Šťavu vytlačíme. K patizónu pridáme ovsené vločky, žĺtka, soľ, múku a zľahka vmiešame sneh...