Bezmäsité jedlá
Cuketové placky
Ošúpanú cukinu postrúhame, jemne osolíme a necháme krátko postáť. Ak máte mladé cukiny, môžete ich nastrúhať neošúpané. Potom ju rukami pretlačíme, pridáme múku, vajcia a prelisovaný...
Bryndzové pirohy
Zemiaky uvarené v šupke olúpeme a pretlačíme. Odložíme asi 200 g odložíme do plnky. Pridáme múku, vajce, soľ a vypracujeme cesto. Lopár pomúčime, cesto vyvaľkáme a pokrájame na obdĺžniky,...
Židovské buchty
Kapustu nastrúhame a osolíme, aby pustila trochu šťavy. Pridáme polohrubú múku, ale len toľko, aby sme mohli vypracovať cesto. Rozvaľkáme ho na hrúbku 2–3 cm a narežeme na pásy široké...
Cuketové placky
Všetko zmiešame a lyžicou formujeme malé placky, ktoré potom na horúcom oleji vysmážame.
Zemiaková roláda
Na oleji speníme nadrobno nakrájanú cibuľu, pridáme nadrobno nakrájané hlivy a spolu podusíme. Zmes pridáme k mletému mäsu, osolíme, okoreníme, pridáme cesnak a dobre premiešame. Zemiaky...
Baklažán na orientálny spôsob
Baklažán ošúpeme a pokrájame na kolieska, ktoré osolíme, okoreníme, poprášime múkou a opečieme. Pridáme cibuľu pokrájanú nadrobno, prelisovaný cesnak zmiešaný so soľou, ošúpané,...
Hliva na víne
Klobúky hlivy podlejeme vínom, osolíme, pridáme nadrobno pokrájanú cibuľu a dusíme 20 minút. Potom huby vyberieme, do šťavy pridáme sladkú smotanu a necháme vyvariť asi na polovicu. Po odstavení...
Hliva po grécky
Huby nadrobno pokrájame a dusíme s rascou na masle. Keď sú mäkké osolíme ich, pridáme paradajkový pretlak, jemne roztretý cesnak a necháme ešte prejsť varom.
Hlivový paprikáš
Hlivu pokrájame na rezance. Na masti speníme pokrájanú cibuľu, pridáme mletú papriku, posekané hlivy a dusíme kým sa šťava nevyparí. osolíme, podlejeme horúcou vodou alebo vývarom z kostí...
Hlivy po čínsky
Klobúčiky rozpolíme, namočíme do zmesi rozšľahaných vajec, solamylu a soli a necháme odležať. Po chvíli ich prudko opečieme na rozohriatom oleji do zlatista. Pridáme víno, nadrobno nasekanú...