Bezmäsité jedlá
Mandľové sucháre
V miske vyšľaháme bielka s cukrom na tuhý sneh, a potom pridáme múku. Posekané mandle a oriešky vmiešame do snehu. Cesto vylejeme do pripravenej formy a upečieme. Po upečení cesto aj s formou...
Silvestrovský hermelín
Hermelín rozkrojíme na 2-4 kolieska. Vložíme do nádoby, zalejeme 5 dcl oleja, pridáme feferónky, bobkové listy, okoreníme a prepasírujeme cesnak. Nádobu uzavrieme a dáme do chladničky na 4 dni....
Zapečený ovčí syr
Lístkové cesto necháme zmäknúť, čerstvý ovčí syr popučíme. Na panvici roztopíme maslo, primiešame múku, prilejeme mlieko a za občasného miešania varíme 5 minút. Potom omáčku osolíme,...
Plnený hermelín s orechmi
Hermelín rozkrojíme, naplníme, zabalíme do alobalu a necháme stuhnúť. Stuhnutý ľahko natrieme maslom a zdobíme polovicou orecha, prípadne redkvičkou. Pred podávaním krájame na malé trojuholníčky....
Cuketa zapečená s tvarohom
Ošúpanú cuketu umyjeme a aj s dužinou pokrájame na tenké plátky. Nadrobno pokrájanú cibuľu speníme na oleji, pridáme cuketu, na rezance nakrájanú papriku, prelisovaný cesnak a krátko podusíme....
Grilovaná špargľa s bernskou omáčkou
Spodnú časť špargle ošúpeme, hlavičky necháme neošúpané, drevnaté konce odkrojíme. Dáme na 1 minútu povariť do osolenej vody ochutenej bielym vínom, citrónovou šťavou a celým bielym...
Pohánkové placky
Pohánku si predvaríme, resp. udusíme na pare. Zmiešame s ostatnými surovinami a tvarujeme placky, ktoré upečieme na rozpálenom oleji.
Berlínske šišky so slivkovým lekvárom
Mlieko zohrejeme. Do vlažného mlieka zamiešame droždie. Múku, 50 g cukru, soľ, olej a vaječný bielok dáme do jednej misy. Pridáme drožďové mlieko a všetko spolu premiešame. Takto pripravené...
Šišky s hrozienkami
Z droždia a mlieka urobíme kvások, vlejeme do múky, do ktorej sme pridali štipku soli, vložíme žĺtka a vypracujeme cesto. Pridáme olúpané a postrúhané jablko, umyté a osušené hrozienka....
Puding so slivkovým lekvárom
Jablká najemno nastrúhame, pokvapkáme citrónom, pridáme trochu práškovej škorice a všetko dobre premiešame. Lekvár a jogurt dobre premiešame a pridáme k jablká, ku ktorým pridáme hrozienka,...