Bezmäsité jedlá
Ovocný rožok
Nastrúhame jablko, pridáme k nemu za hrsť hrozienok, 1 lyžicu citrónovej šťavy a 1 lyžicu mäkkého syra. Všetko to zmiešame a potom už iba natrieme na rozkrojený celozrný rohlík. Prikryjeme...
Tvarohovo-jahodové guľky
Zmiešame tvaroh, 50 g strúhanky, múku a 20 g krupicového cukru. 20 g masla vymiešame s 20 g práškového cukru. Pridáme vajíčko a tvarohovú masu. Ručne vymiesime vláčne cesto a odložíme...
Bryndzové opekance
Do vlažného mlieka vložíme droždie, cukor, zamiešame a keď začne kysnúť, primiešame ho do múky, pridáme cukor a soľ. Podľa potreby pridáme do cesta ešte vlažné mlieko a dobre ho vypracujeme. Z...
Vianočka s mandľami a hrozienkami
Z trošky cukru, mlieka, 2 lyžíc múky a droždia si pripravíme kvások. Vo vlažnom mlieku rozpustíme soľ, cukor, vanilínový cukor, tuk a nakoniec do neho zamiešame žĺtka. Pripravenú zmes nalejeme...
Karfiol s vajíčkami
Karfiol vopred uvaríme v osolenej vode a scedíme. Na oleji speníme cibuľu posekanú nadrobno, pridáme karfiol posekaný tiež nadrobno, mletú rascu a chvíľu dusíme. Vajcia rozmiešame so soľou,...
Dolky
Žĺtka vymiešame s práškový cukrom, pridáme kvások a postupne zamiešame múku. Nakoniec pridáme vyšľahané bielka. Cesto necháme stáť aspoň 1 hodinu. Pečiem v pekáči na dolky. Zliepame...
Pečená zeleninová pochúťka
Neošúpané zemiaky a cukinu, šampiňóny, papriku, paradajky, cibuľu a pór nakrájame, dáme na plech, osolíme, posypeme provensálskym korením a zalejeme olivovým olejom. Prilejeme 2 dcl vody...
Baklažánové karí
Baklažány olúpeme, rozkrojíme po dĺžke na štyri časti a osolíme. Necháme 15 minút odstáť, potom ich osušíme papierovým obrúskom. Na panvici rozpálime olej, opečieme na ňom baklažány,...
Štrúdľa nadivoko
Na vymastený plech naukladáme 5 rožkov nakrájaných na kolieska. Navrch dáme jablká s cukrom a so škoricou. Na tieto prísady uložíme zvyšných 5 rožkov nakrájaných na kolieska. Z bielkov...
Fazuľová musaka
Bielu fazuľu uvaríme domäkka. Potom ju scedíme a necháme vychladnúť. Do vymastenej zapekacej misy dáme časť uvarenej fazule, osolíme ju, okoreníme mletým bielym korením a posypeme vegetou....