Káva a čaj
Čajová zmes na prečistenie krvi
Zo zmesi rovnakých dielov marinky voňavej, medovky lekárskej, šípok, malinových a černicových listov, kôry krušiny a podzemku pýru pridajte 2 PL k ½ litru vody a uvarte. Z takto pripraveného...
Čajová zmes na posilnenie žalúdka
Zo zmesi rovnakých dielov pomarančovej šupky, zemežlče, podzemku puškvorca, koreňa horca a listu vachty varte 2 PL v ½ litri vody 1-2 min. Potom nechajte stáť 5-10 minút a preceďte. Pite ráno...
Liečivý čaj proti plynatosti a uvoľnenie kŕčov
Zo zmesi rovnakých dielov badiánu. zemežlče, sladkého drievka, paliny pravej a vachty dajte 2 PL do ½ litra vody. Niekoľkominútovým varom pripravte odvar, z ktorého vypite denne ráno a večer...
Liečivá káva
Z vody a mletej kávy uvarte silnú kávu. Neslobodno ju osladiť, ale na každú porciu pridajte šťavu z 1 citróna. Káva má liečivý účinok pri veľkých bolestiach hlavy a je účinná aj po pijatike.
Holandská káva
V kanvici z varného skla pripravte silnú kávu, podľa chuti ju oslaďte a sceďte do zahriatych šálok z varného skla. Prilejte gin a navrch dajte kopček šľahačky.
Írska káva
Smotanu jemne vyšľahajte, aby sa neroztekala. Kávu s cukrom zohrievajte 2 min. pri výkone 500 W. Whisky nalejte do vysokých pohárov alebo veľkých kávových šálok a do ¾ nalejte kávu. Cez chrbát...
Liečivý čaj proti žalúdkovým, črevným a žlčníkovým ťažkostiam
Zo zmesi rovnakých dielov mäty piepornej, mäty kučeravej, koreňov púpavy lekárskej, repíka lekárskeho a kôry krušiny dajte 2 PL do ½ litra vody a prevarte. Po 5-10 min. státia ho preceďte,...
Čaj na vzbudenie chuti do jedenia
Zo zmesi rovnakých dielov zemežlče, fenikla, bedrovníka anízu a kapár dajte 2 PL do ½ litra vody. Po 1-2 min. varení čaj preceďte, pite ráno a večer po 1 šálke.
Liečivý čaj proti črevnému kataru a črevným kŕčom
Zmes z podzemku nátržníka vzpriameného, dubovej kôry, podzemku puškvorca, materinej dúšky, orechových listov, brusnicových (čučoriedkových) bobúľ, rumančekových kvetov varte v ½ litri...
Liečivý čaj proti zápalom ďasien a ústnej dutiny
Zo zmesi rovnakých dielov listov šalvie, listov škumpy vlasatej, rumančeka, listov čučoriedky a mäty piepornej pridajte 2 PL do ½ litra vody a pripravte odvar. Po precedení denne viac ráz kloktajte.