Knedle a noky
Zemiaková knedľa
Očistené zemiaky rozdelíme tak, že z celkovej hmotnosti 2/3 postrúhame na strúhadle (ako na haruľu) a 1/3 uvaríme v slanej vode. Uvarené vychladnuté zemiaky prelisujeme. Zemiaky nastrúhame,...
Knedľa rôznej chuti
Knedľu nakrájame na kolieska. V miske zmiešame všetko korenie s pretlačeným cesnakom a pridáme také množstvo oleja, aby sme dostali dostatočné množstvo na potretie všetkých kúskov knedle. Časti...
Žemľové knedličky
Žemle pokrájame nadrobno a opražíme na masti. V mise z múky, 2 vajec a potrebného množstva vody vypracujeme cesto. Vymiešame ho nahladko a pridáme k nemu opražené žemľové kocky. Potom formujeme...
Pečivové knedle
Do vody rozmiešame 2 celé vajíčka, pridáme soľ a polohrubú múku. Múky dáme toľko, aby cesto vyzeralo ako kysnuté. Pridáme 10-15 rožkov nakrájaných na kocky a dobre premiešame. Ruky si namočíme...
Knedľa varená v obrúsku
Surové zemiaky umyjeme, ošúpeme, najemno postrúhame, menšiu časť vylúhovanej vody z nich zlejeme a pridáme na malé kocky pokrájané žemle, osolíme, okoreníme a premiešame. Obrúsok namočíme...
Hrnčekové knedle
Zmiešame múku, mlieko, žĺtka a soľ. Rožok pokrájame na kocky a pridáme do cesta. Nakoniec pridáme sneh z bielkov. Štyri hrnčeky vytrieme maslom, vysypeme múkou a naplníme do 3/4 cestom. Dáme...
Zemiaková knedľa
Umyté zemiaky uvaríme v šupke. Potom ich postrúhame, premiešame s múkou a krupicou, s vajcom a osolíme. Z pripraveného cesta sformujeme knedľu, ktorú uvaríme v osolenej vode. Uvarenú knedľu...
Zemiakové knedle k údenému mäsu
Uvarené a pretlačené zemiaky spracujeme s výberovou polohrubou múkou, žĺtkom, soľou a maslom. Z cesta vytvarujeme hrubší šúľok rukami namočenými v studenej vode. Čistú plátenú handričku...
Servítková knedľa
V 1/2 dcl vlažného mlieka rozmiešame droždie, 1 dkg práškového cukru a dáme vykysnúť. V ohriatej múke rozmiešame soľ, 3 dkg práškového cukru a prilejeme žĺtka rozmiešané vo vlažnom...
Žemľové knedle
Pečivo nakrájame na kocky a vložíme do misy. Potom nakrájame nadrobno cibuľu a osmažíme ju v hrnci na masle do sklovitá. K cibuli pridáme nasekanú petržlenovú vňať. Primiešame nakrájané...