Koláče
Cibuľový koláč
Droždie s cukrom rozmiešané v teplom mlieku pridáme do preosiatej múky a spolu s maslom a trochou soli spracujeme na cesto, ktoré necháme najmenej pol hodiny na teplom mietse vykysnúť. Potom ho opäť...
Tvarohový koláč
Žĺtka vymiešame s práškovým cukrom a vodou, pridáme múku, kypriaci prášok a zo šiestich bielkov vyšľahaný tuhý sneh. Zľahka premiešame a pečieme na vymastenom a múkou vysypanom plechu....
Moravské koláče
Preositu múku premiešame so soľou. Z cukru, droždia a vlažného mlieka pripravíme kvások, vylejeme do múky, pridáme vajce a vypracujeme vláčne cesto. Na teplom mieste necháme vykysnúť. Cesto...
Vianočné pečivo
Pozdĺžne rozkrojíme vanilkový struk, vyškriabeme z neho dužinu a zamiešame ju do práškového cukru. Zmiešame múku, maslo alebo margarín, cukor s dužinou zo struku, vajce a žĺtok a vypracujeme...
Sypaný tvarohový koláč
Suroviny na cesto zmiesime a vytvoríme z nich posýpku. Tvaroh popučíme a zmiešame s ostatnými surovinami na plnku. Primiešame ešte hrozienka (je treba ich dať napučiť, napr. do rumu) a nastrúhanú...
Marhuľové kolieska
Na cesto preosejeme múku do misy. Pridáme cukor, vanilínový cukor, soľ, mleté oriešky, heru a vajcia. Do mlieka pridáme citrónovú a rumovú arómu a všetko prilejeme do zmesi na cesto. Zmes...
Olejovník
Suroviny dáme do misy a zmixujeme. Na plech vylejeme olej a posypeme múkou. Môžeme dať aj posýpku z múky, oleja a kryšt. cukru. Cesto vylejeme na plech a dáme naň slivky, príp. iné ovocie...
Silvestrovský koláč
Mleté mandle, pokrájané hrozienka, pokrájanú kôru spolu pomiešajte a zalejte rumom. Maslo vymiešajte s cukrom a so škoricou na hladký krém. Do krému vmiešajte postupne vajcia a múku. Nakoniec...
Vianočný štedrák
Suroviny zmiešame, necháme cesto vykysnúť a cesto rozdelíme na 3 časti. Pre makovú plnku zalejeme mak teplým mliekom, na orechovú plnku zmiešame dokopy orechy a cukor a tiež zalejem teplým...
Medvedie labky
Všetky suroviny spolu vymiesime, necháme odležať v chladničke, plníme do formičiek a dáme piecť. Ešte horúce vyklápame a obaľujeme v zmesi práškového cukru a vanilkového cukru.