Koláče
Linecké s mandľami
Všetky prísady na cesto dobre spracujeme. Cesto dáme do chladu na približne pol hodinu, a potom z neho vykrajujeme ľubovolné tvary, vrchné by mali mať dierku. Vrchné, už na plechu potrieme bielkom...
Pudingový koláč
Urobíme cesto a vylejeme ho na plech, na ktorý sme si predtým osadili papier na pečenie. Prášok do pečiva dajte ako poslednú prísadu do cesta. Urobíme puding z 1 litra mlieka, dáme tam 3 Zlaté...
Zemiakový slaný koláč
Ľubovoľné množstvo zemiakov (podľa počtu osôb) očistíme a nastrúhame na jemnom strúhadle. Pridáme soľ podľa chuti, 1 - 2 vajcia a vylejeme na vymastený pekáč. Upečieme doružova. Po upečení,...
Kysnutý makovník z rebarborou
Z mlieka, cukru a kvasníc si urobíme kvások. Pridáme do múky, do ktorej sme pridali prášok do pečiva, štipku soli a vypracujeme cesto. Pridáme olej, vajíčka, dobre to spracujeme a necháme...
Nepečnený koláč zo salka
Uvaríme si salko v plechovke, necháme vychladnúť, a potom zmiešame s maslom. Na tortovú oblátku natrieme krém, naň poukladáme piškóty namočené v káve, na ne znova krém a navrch oblátku.
Cibuľový koláč
Očistenú cibuľu pokrájame na kolieska a udusíme na oleji (asi 20 minút). Potom k cibuli primiešame smotanu, do ktorej zamiešame 4 vajcia, soľ, mleté čierne korenie a mletý muškátový kvet....
Belgický koláč
Cukor, heru a žĺtka vymiešame do peny. Postupne pridávame múku, prášok do pečiva, orechy, kakao, rum a kôru. Upečený koláč potrieme lekvárom a polejeme čokoládou.
Kysnuté koláče Báleše
Kvások zarobíme tak, že do polovice pripraveného mlieka dáme droždie, kryštálový cukor a štipku múky. Kým začne kvások kysnúť pripravíme si z múky, rozpusteného masla, citrónovej kôry,...
Ananásový koláč s posýpkou
Všetky, okrem ananásu a ingrediencií na posýpku, vymiešame a cesto vylejeme na plech. Poukladáme naň kúsky ananásu a posypeme posýpkou, ktorú pripravíme zmiešaním masla, polohrubej múky,...
Jablkový koláč
Cesto rozvaľkáme do tvaru obdĺžnika. Na polovicu plochy nasypeme jablká nakrájané na kocky, posypeme orechami, hrozienkami, cukrom, škoricou a polejeme medom. Zmes prekryjeme druhou polovicou cesta,...