Mäsité jedlá a ryby
Pečené kurča
Kura rozštvrtíme, osolíme, okoreníme a dáme na vymastený plech. Posypeme nastrúhaným syrom, tak aby mäso bolo dobre zakryté. Polejeme smotanou na šľahanie a dáme piecť. Počas pečenia polievame...
Dusený králik
Králika umyjeme, osušíme a rozdelíme na 8 kúskov. Paradajky umyjeme a rozštvrtíme. Cibuľu olúpeme a nakrájame na mesiačiky. Cesnak olúpeme a nasekáme na drobno. Feferónku očistíme, umyjeme,...
Sumec po dunajsky
Očistené zemiaky pokrájame na kolieska, predvaríme a poukladáme na vymastený pekáč. Vykostíme steaky zo sumca, prešpikujeme ich prúžkami slaninky, osolíme, ochutíme čiernym korením a poukladáme...
Obľúbené srnčie
Mäso nakrájame na rezne, vyklepeme plochou stranou noža, osolíme, okoreníme, dáme do nádoby s jalovcom a bobkovým listom, zalejeme olejem a necháme 10 dní v chlade odležať. Odležané mäso...
Slivkové knedlíky z mletého mäsa
Z mletého masa, vajca, nasekanej cibule, múky a sekaných mandlí vypracujeme cesto, ktoré okoreníme osolíme, okoreníme a opaprikujeme. Z mäsového cesta vytvoríme asi 20 guličiek. Do každej...
Povíkendový nárez
Na dno pekáča rozložíme vrstvu kyslej kapusty. Všetko mäso pokrájame na kocky, kolieska príp. natrháme na malé kúsky. Dáme ho do misy, k tomu pridáme pretlačený cesnak a korenie (zázvor,...
Sviatočné babča gule
Tenký bravčový plátok naklepeme, osolíme a okoreníme (ešte možno potrieť horčicou). Položíme naň plátok šunky (nebo šunkového salámu). Ďalej pridáme nadrobno nakrájanú červenú...
Teľacie medailónky s hlivou
Z teľacieho mäsa nakrájame malé medailóniky, naklepeme ich a osolíme. Medailónky obalíme po oboch stranách v hladkej múke a opečieme na rozpálenom tuku do zlatista. Do tuku po pečení pridáme...
Hovädzí guláš s hlivou
Nadrobno pokrájanú cibuľu opražíme na masti, pridáme papriku, zalejeme trochou vody a lyžičkou octu. Vložíme mäso pokrájané na kocky, osolíme, pridáme gulášové korenie, paradajkový pretlak,...
Bravčová panenka
Bravčovú panenskú sviečkovicu po dĺžke narežeme, naklepeme, osolíme a okoreníme. Medzitým podusíme špenát tak, aby sa odparila voda. Mrkvu na jemno postrúhame, rozložíme na mäso a zrolujeme....