Mäsité jedlá a ryby
Šťuka po srbsky
Šťuku očistíme, osolíme, opaprikujeme, pokvapkáme citrónovou šťavou a popreťahujeme plátkami údenej slaniny. V pekáči na masle udusíme nadrobno pokrájanú cibuľu, pridáme šťuku a po oboch...
Pečeň na šampiňónoch
Pečeň umyjeme, odblaníme a nakrájame na rezy. Na masti speníme nadrobno pokrájanú cibuľu, pridáme pečeň, pokrájané šampiňóny, rascu a korenie. Prikryté, za občasného miešania restujeme....
Prekladaná kyslá kapusta
Očistenú a pokrájanú cibuľu opražíme v rozohriatej masti, pridáme mletú červenú papriku a zomleté mäso. Osolíme, okoreníme mletým čiernym korením a dusíme. Počas dusenia občas podlejeme...
Kurča s hrozienkami
Kurča umyjeme a zbavíme kože, prsia vykostíme, pokrájame na menšie kúsky a stehná prekrojíme na dve časti. Pripravené mäso osolíme a obalíme múku. Slaninu pokrájame na malé kocky, opražíme,...
Pstruh na mandliach
Pstruhy vyčistíme, umyjeme, osolíme, poprášime múkou a opekáme ich na panvici v masle asi 5 minút z každej strany. Upečené preložíme na ohriatu misu. K maslu pridáme smotanu a olúpané,...
Údený jazyk
Umytý údený jazyk varíme vo vode do mäkka. Uvarený, ešte teplý olúpeme a pokrájame cez vlákna na tenké plátky. Podávame s chlebom, pikantnou zeleninou, horčicou alebo chrenom, tiež so zemiakovou...
Pečený zajac na slanine
Zajaca umyjeme, odblaníme a prešpikujeme slaninou. Potom ho osolíme, okoreníme mletým čiernym korením, opečieme v rozohriatom oleji a vyberieme. Vo výpeku opražíme očistenú cibuľu nakrájanú...
Teľacie s makarónmi
Na masti speníme nadrobno nakrájanú cibuľu. Do cibuľového základu dáme na tenké plátky pokrájané mäso, pridáme mleté čierne korenie, soľ, chvíľu podusíme, potom podlejeme vodou a udusíme...
Oravský špíz
Z umytého mäsa, z odblanenej a umytej pečene nakrájame plátky, ktoré osolíme a okoreníme. Na ihlu striedavo napichujeme plátky mäsa, pečene, slaniny, cibule a na kolieska nakrájané párky....
Baranie na írsky spôsob
Cibuľu očistíme, pokrájame a na masti speníme. Pridáme na menšie kúsky pokrájané mäso, podlejeme vodou alebo vývarom a varíme do polomäkka. Potom k mäsu pridáme očistenú, na hrubšie...