Omáčky
Omáčka z kapár I
V hrnci zalejte maslo, zaprášte múkou, zapražte a za stáleho miešania vlejte vývar a 200 ml mlieka. Omáčku nechajte asi 5 min. bublať na miernom ohni.Kapary zlejte a nechajte odkvapkať. 5 PL mlieka...
Cibuľová omáčka II
Na tuku opražte nadrobno pokrájanú cibuľu, posypte múkou a za stáleho miešania pripravte cibuľovú zápražku. Zalejte ju vodou a dobre prešľahajte. Pridajte masox a varte asi 20 min. Hotovou...
Indiánska omáčka
Nahladko vymiešajte pretlak (kečup), smotanu, citrónovú šťavu, med, soľ a mleté korenie.
Holandská omáčka I
Pozostáva zo zmesi vareného vajca, oleja, citrónovej šťavy, octu, cukru, soli a drobnej papriky. Podávajte ju k teplým vareným alebo duseným pečienkam s bielym mäsom, k rybacím pokrmom, šalátom...
Americká omáčka
Dôkladne pomiešajte z 1 žĺtka pripravenú majonézu, smotanu, postrúhanú cibuľu, niekoľko kvapiek citrónovej šťavy a strúhaný syr. Omáčku môžete podávať najmä k pečeným zemiakom,...
Pikantná bedľová omáčka
Bedle uduste vo vlastnej šťave, osoľte, pridajte papriku a na drobno pokrájanú slaninu. Keď sa odparí šťava, zalejte trochou vody, zjemnite smotanou v ktorej ste rozšľahali hladkú múku a povarte....
Falošná divinová omáčka
Mrkvu, petržleny a cibuľu nakrájajte na kolieska a zalejte takým množstvom vody, aby ich dobre zakryla. Ochutené bobkovým listom, soľou, korením a octom uvarte na mäkko. Šťavu preceďte, no nevylejte...
Smotanová majonéza
Žĺtky premiešajte s horčicou, soľou, mletým čiernym korením a štipkou cukru. Pomocou elektrického šľahača po kvapkách vmiešajte olej. Do hotovej majonézy primiešajte sladkú smotanu a ochuťte.
Syrová omáčka k údenému mäsu
Jogurt dobre vymiešajte s koreninami, soľou, citrónovou šťavou, horčicou a worčestrovou omáčkou. Nakoniec pridajte strúhaný syr. Podávajte ako prílohu k údenemu mäsu.
Roquefortová omáčka
Prepasírovaný syr roquefort zmiešajte s majonézou a zrieďte smotanou. S touto omáčkou zmiešajte rôzne šaláty. Na vrch šalátu nasypte syr.TIP: V západnej Európe je to veľmi obľúbená omáčka....