Omáčky
Smotanovo-špenátová omáčka na cestoviny
Cestoviny uvaríme vo vriacej osolenej vode. Do panvice dáme rozohriať olej. Cibuľu nakrájame na drobné kúsky a opražíme ju na oleji. Mäso umyjeme a nakrájame nadrobno. Takto pripravené mäso...
Vianočná slivková omáčka
Sušené slivky umyjeme a dáme variť na 10 minút do vody, ku ktorej sme pridali dva plátky citrónu aj s kôrou, kúsok celej škorice, asi päť klinčekov a kúsok badiánu. Potom scedíme, slivky...
Šípková omáčka
Sušené šípky vyperieme v teplej vode a uvaríme s klinčekmi a citrónovou kôrou. Rozvarené šípky prelisujeme, k šťave prilejeme vývar a podľa chuti osolíme, osladíme, ochutíme vínom a okyslíme...
Omáčka chilli
2 chilli papričky nakrájame na kocky. S 1 nakrájanou cibuľou a 1 strúčikom cesnaku podusíme na 2 lyžiciach oleja. Pridáme 500 g paradajkového pretlaku a necháme 15 min. dusiť. Okoreníme.
Babičkina teplá chrenová omáčka so smotanou
Do vriacej smotany zašľaháme studenú smotanu s rozmiešanou múkou. Stále miešajúc ju povaríme. Potom do omáčky zamiešame, soľ, cukor, strúhaný chren, mandle, muškátový kvet a omáčku...
Holandská omáčka
Žĺtka rozmiešame s dvoma lyžicami studenej vody v hrnčeku, ktorý postavíme do vodného kúpeľa. Stále miešame, až zmes zhustne. Potom ju odstavíme na miernejšie teplo (30 - 40 °C postačí)...
Cesnaková nevarená omáčka
Uvedené suroviny vložte do mixéra a zmixujeme na hladkú omáčku, ktorú môžete podľa potreby ešte rozriediť trochou mlieka. Omáčka je výbornou pochúťkou, ako príloha k varenému mäsu,...
Omáčka zo syra s modrou plesňou
Zmiešame všetky ingrediencie, až na syr. Do zmesi rozdrobíme syr, jemne premiešame a prikryté schováme na 1 hodinu alebo do druhého dňa v chladničke. Tip: V Severnej Amerike sa podáva s vyprážanými...
Viedenská pažitková omáčka
Rozmixujeme žĺtka, mlieko a chleba do hladka. Nalejeme do misky a primiešame majonézu a kyslú smotanu. Pridáme ocot podľa chuti a osolíme a okoreníme. Primiešame ešte pažítku. Príloha:...
Mätová omáčka
Syr roztlačíme. Dohladka ho rozotrieme s tvarohom, smotanou, citrónovou šťavou a olivovým olejom. Primiešame lisovaný cesnak a nakrájanú mätu. Osolíme a okoreníme. Ozdobíme kúskami kozieho...