Ostatné bezmäsité jedlá
Hliva s ružičkovým kelom
Kel očistíme, umyjeme a v osolenej vode uvaríme do polomäkka. Očistenú cibuľu pokrájame a na masti speníme. Pridáme umyté, očistené a na malé kúsky pokrájané hlivy, odkvapkaný a na štvrtky...
Hlivová zmes zapečená
Na polovičnej dávke masti upražíme nadrobno nakrájanú cibuľu. Pridáme nakrájané hlivy, mletú rascu, soľ a podusíme. Podusené hlivy premiešame s varenými zemiakmi nakrájanými na plátky,...
Hliva s chrenom
Hlivu uvaríme v osolenej vode, pokrájame na väčšie kúsky, položíme na taniere, polejeme tatárskou omáčkou, posypeme strúhaným chrenom a nadrobno posekanou petržlenovou vňaťou. Podávame...
Brokolica so syrom
Brokolicu rozoberieme na ružičky a umyjeme. Na oleji speníme nadrobno pokrájaný cesnak a petržlenovú vňať. Keď cesnak zružovie, kvapneme naň studenú vodu, aby nezhorkol. Potom pridáme brokolicu,...
Patizónové krokety
Očistený patizón postrúhame na hrubšom strúhadle. Osolíme a odložíme asi na 10 minút. Šťavu vytlačíme. K patizónu pridáme ovsené vločky, žĺtka, soľ, múku a zľahka vmiešame sneh...
Brokolica so syrovou omáčkou
Syrová omáčka: Smotanu necháme zovrieť, pridáme tavený syr spolu s nastrúhaným tvrdým syrom, soľou a miešame, pokiaľ sa nerozpustí syr. Omáčku zahustíme hladkou múkou zmiešanou so smotanou....
Zapečený karfiol
Karfiol uvaríme v osolenej vode. Po odkvapkaní karfiol poukladáme do misy, zalejeme smotanou rozmiešanou s vajciami, soľou a postrúhaným orieškom. Povrch obložíme plátkami rastlinného tuku...
Špenátová žemľovka
Žemle pokrájame na kocky a usušíme ich. V mlieku rozhabarkujeme žĺtky, soľ, rozpustené maslo a rozmrazený špenát. Kocky žemlí zmiešame s pripravenou špenátovou masou, zľahka primiešame...
Hlivové rizoto s vínom
Nadrobno nakrájanú cibuľu speníme v panvici na masle a slanine, pridáme umytú ryžu a dobre premiešame. Do takto pripravenej ryže pridáme nadrobno nakrájané hlivy, paradajkový pretlak, osolíme,...
Baklažánová musaka
Z baklažánu odstránime hrubú šupu a pokrájame ho na kocky. Na rozohriatej Flore krátko orestujeme na kolieska pokrájaný pór, pridáme očistené na kocky pokrájané zemiaky, osolíme, podlejeme...