Ostatné bezmäsité jedlá
Kapustové placky s mletou škoricou
Múku rozmiešame s vajcom a vodou. Vymiesime hladké cesto, ktoré prikryjeme hrncom a necháme 30 minút postáť. Potom natenko rozvaľkáme a pokrájame na kosoštvorčeky. Uvaríme v osolenej vode...
Zapekaný pór
Očistený, pod tečúcou vodou umytý pór uvaríme v slanej vode. Uvarený vyberieme z vody a necháme odkvapkať. Vajcia, mleté čierne korenie, maslo, syr a v mlieku namočenú žemľu spolu zmiešame....
Kapustové karbonátky
Očistenú, na menšie časti pokrájanú kapustu dáme do osolenej vriacej vody uvariť do mäkka. Uvarenú kapustu vyberieme z vody, necháme odtiecť a vychladnúť. Vychladnutú kapustu pomelieme,...
Špenátový nákyp
Do misy dáme smotanu, soľ, polovicu syra, rozmrazený špenát a žĺtka. Všetky prísady dobre premiešame a pridáme zo štyroch bielkov vyšľahaný tuhý sneh. Znova všetko zľahka premiešame...
Špenátové rezne
Očistený špenát uvaríme v slanej vode do mäkka. Vyberieme a necháme odkvapkať. Vychladnutý špenát spolu so žemľou namočenou v troške mlieka a cibuľou zomelieme. Pridáme mäso, 1 vajce,...
Karfiolový nákyp
Karfiol uvaríme v slanej vode a rozoberieme ho na ružičky. Nákypovú formu vymastíme maslom a vysypeme strúhankou. Kladieme vrstvu karfiolu, časť jemne posekanej šunky a znova karfiol. Vrstvenie...
Zapekaný špenát
Očistený špenát uvaríme vo vode. Potom ho z vody vyberieme a necháme odtiecť. Vychladnutý špenát posekáme a na 60 g masla chvíľu dusíme. Pridáme múku, troška postrúhaného muškátového...
Vyprážané artičoky
Očistené artičoky uvaríme vo vode. Potom ich vyberieme, necháme dobre odkvapkať, obalíme v rozpustenom masle a parmezáne, dáme do ohňovzdornej misy a v horúcom oleji vyprážame. Hotové osolíme...
Bryndzové tašky
Z uvarených, postrúhaných zemiakov, múky, krupice, zo soli, vajec a 50 g bryndze vypracujeme na doske cesto, ktoré rozvaľkáme na hrúbku 3 cm a povykrajujeme z neho kolieska s priemerom asi 5 cm. Kolieska...
Artičoky so strúhankou
Očistené, umyté artičoky obvaríme v osolenej vode. Vyberieme z vody a necháme odtiecť. 80 g masla rozpustíme, pridáme artičoky, zohrejeme a posypeme, na zvyšku masla, opraženou strúhankou.