Ostatné
Nátierka s bielym jogurtom
Vajcia uvaríme natvrdo. Mäkkú salámu pokrájame na veľmi malé kúsky. Do misky dáme biely jogurt. K jogurtu prisypeme aj pokrájanú mäkkú salámu. Uvarené vajcia ošúpeme a pokrájame nadrobno....
Pikantná omáčka
Na 40 g masti speníme nadrobno pokrájanú cibuľu, pridáme múku, chvíľu ju opražíme, zalejeme vývarom alebo vodou, pridáme horčicu, nakrájanú uhorku, brusnice, soľ, mleté korenie a za občasného...
Roquefortová nátierka
V nádobe vymiešame maslo, pridáme prelisovaný roquefort, tvaroh a soľ. Znova všetko dobre vymiešame (najlepšie v mixéri, aby bola nátierka jemná). Nakoniec pridáme dobre vyšľahanú smotanu...
Zemiaková vegetariánka
Zemiaky, uhorku a syr eidam nastrúhame najemno. Pridáme maslo, tavený syr, cesnak, čierne korenie, vegetu, soľ a všetko spolu premiešame. Podávame s čerstvým pečivom alebo hriankami.
Cesnačka
Najprv si uvaríme vajíčko natvrdo. Zmiešame majonézu, olej, vodu, ocot a horčicu. Potom pridáme jogurt a cesnak. Nakoniec pridáme uvarené vajíčko a syr a všetko spolu zmiešame. Syra dáme...
Jablková omáčka
Umyté, olúpané jablká pokrájame, očistíme od jaderníkov a na masle ich dusíme. Keď sú jablká mäkké, pretlačíme ich cez sito, dáme do kastróla, pridáme múku, vodu, cukor a za občasného...
Cesnaková omáčka
Z masti a múky spravíme tmavú zápražku, pridáme rozotrený cesnak so soľou, necháme ho na zápražke speniť a zalejeme hovädzím vývarom. Necháme povrieť 20 minút.
Nátierka z tresčej pečene
Maslo vymiešame so soľou, pridáme tresčiu pečeň s olejom, postrúhanú cibuľu, citrónovú šťavu a všetko dobre vymiešame. Nakoniec pridáme posekanú pažítku.
Omáčka z paštéty
Na horúcom oleji speníme nadrobno pokrájanú cibuľu, pridáme múku a urobíme svetlú zápražku. Zalejeme vodou a hneď pridáme paštétu. Za stáleho miešania varíme 15 minút. Ochutíme paprikovou...
Šampiňónová omáčka
Múku opražíme na masle do zlatožlta, pridáme očistené, na malé plátky pokrájané šampiňóny, pokvapkáme ich citrónovou šťavou a dochutíme korením. Zalejeme mäsovým vývarom a chvíľu...