Ostatné
Paradajkový kečup
Paradajky sparte a olúpte, pokrájajte na malé kúsky a pridajte pokrájané papriky a jablká. Pridajte ostatné suroviny okrem cukru a duste za stáleho miešania. Asi po 30 min. zmes prepasírujte...
Vanilkový krém
Sladkú smotanu oslaďte vanilkovým cukrom pripraveným uvedeným spôsobom a vymiešajte v šľahači s vajciami. Za stáleho šľahania ju zahustite nad parou, potom ochlaďte. K vlažnej pridajte trochu...
Vajcový krém
Žĺtky vymiešajte s cukrom. Z 2,5 dl smotany a cukru vyšľahajte šľahačku. Žĺtkovú hmotu premiešajte so šľahačkou, primiešajte vajcový likér.
Pažítková omáčka
Žĺtky s múkou miešajte v zeleninovom vývare na kraji platne tak dlho, až omáčka zhustne, potom pridajte nadrobno nasekanú pažítku, cukor, soľ, citrónovú šťavu a maslo. Všetko zamiešajte...
Marináda z bieleho vína
Cibuľu a mrkvu pokrájajte na veľké kocky. Cesnak prelisujte, zrnká bieleho korenia roztlačte. Všetky suroviny zmiešajte.TIP: Táto marináda je vhodné aj na steaky z diviny, pripravované na grile....
Citrónová omáčka
Z masla a múky pripravte svetlú zápražku, zrieďte ju asi ½ l osolenej teplej vody a chvíľu ju nechajte variť. Potom do nej dajte cukor, citrónovú kôru a šťavu a podávajte.
Syrová nátierka zo syru Lučina a Niva
Nivu postrúhajte, cesnak pretlačte. Pažítku (bylinky) pokrájajte na drobno. Všetko zmixujte s maslom a lučinou. Podávajte na hrianke, alebo opečenom sendviči.
Karamelový krém s malinami
Cukor upáľte na karamel, zalejte ho 5 dl mlieka a nechajte rozvariť. Vo zvyšnom mlieku rozmiešajte pudingový prášok, žĺtok, vlejte do vriaceho mlieka a za stáleho miešania uvarte hustý krém....
Vajcový krém s pomarančmi
Piškóty pokvapkajte rumom. Do pohára dajte vrstvu krému, vrstvu piškót a vrstvu dôkladne ošúpaných pomarančových kúskov. Ozdobíme šľahačkou, kúskami pomaranča a lístkami mäty.
Huby v oleji
Ocot a vodu spolu s cesnakom, čiernym korením, soľou a s niekoľkými vetvičkami tymianu uveďte do varu, potom znížte teplotu a varte na miernom ohni 30 min. Pridajte huby a na miernom plameni varte...