Ostatné
Domáca horčica
Všetku zeleninu očistíme, cibuľu a cesnak olúpeme a pripravíme si korenie. Všetko zmiešame a varíme asi 1 hodinu, potom rozmixujeme. Naplníme do fliaš od výživy a sterilizujeme 30 minút....
Chrenová omáčka
Z masla a múky urobíme svetlú zápražku, zalejeme ju studeným mliekom, pridáme soľ a necháme variť. Pridáme postrúhaný chren a omáčku dochutíme cukrom.
Šťaveľová omáčka
Očistený šťaveľ speníme na 20 g masti, prikryjeme a udusíme. Pretlačíme cez sito. Zo zvyšku masti a 40 g hladkej múky urobíme zápražku, zalejeme vodou, pridáme pretlačený šťaveľ,...
Avokádová nátierka s konopnými semienkami
Ošúpeme avokádo, odstránime kôstku a roztlačíme ho v hlbokej nádobe. Pridáme ostatné ingrediencie a krátko pomixujeme ponorným mixérom na nie úplne hladnú kašu. Ochutíme soľou a citrónom...
Nátierka z tvrdého syra
Uvarenú alebo udusenú zeleninu pokrájame na malé kocky. Maslo vymiešame s taveným syrom, pridáme zeleninu, pokrájanú cibuľu a nadrobno pokrájanú pažítku. Zmiešame a natierame na chlieb.
Diabol
Papriky, paradajky, cibuľu, feferóny a cesnak pomelieme a varíme asi 1 hodinu, kým sa neodparí voda. Potom pridáme ostatné suroviny a varíme opäť cca 1 hodinu. Dám do fliaš a sterilizuje...
Citrónová omáčka
Z masla a múky pripravíme svetlú zápražku. Zriedime ju, povaríme s vodou, polovicou smotany a s nastrúhanou citrónovou kôrou z polovice citróna. Dobre prevarenú omáčku ochutíme šťavou...
Bryndzová nátierka s jarnou cibuľkou
Bryndzu, trochu masla, trochu červenej papriky a nadrobno nakrájanú cibuľku aj s trochou vňate dáme do misky a poriadne vymiešame. Podľa potreby osolíme. Necháme chvíľku postáť a potom natierame...
Rybacia pomazánka
Do misky dáme sardinky, nadrobno nakrájanú cibuľku, nadrobno nakrájané vajíčko, cca 1 malú lyžičku horčice, cca 1/2 polievkovej lyžice masla, syrokrém, trochu soli a korenia. Všetko spolu...
Nátierka z údeného lososa
Údeného lososa zomelieme, pridáme bryndzu, maslo, pokrájanú pažítku a všetko dobre rozmiešame. Natierame na chlieb a ozdobíme pokrájanou pažítkou.