Ostatné
Pikantná hlivová omáčka
Hlivy pokrájame na väčšie kúsky a povaríme 10-15 minút v osolenej vode. Na panvici v rozohriatom masle osmažíme cesnak, pridáme cibuľu a opražíme. Zasypeme múkou, opražíme, zalejeme vývarom,...
Žĺtková omáčka s hlivou
Hlivy jemne pokrájame, osolíme a podusíme na masle s petržlenovou vňaťou. Zalejeme ich vodou alebo vývarom a uvaríme do mäkka. Smotanu vymiešame s múkou a žĺtkami. Pridáme podusené hlivy...
Bylinková omáčka Chimichuri
Všetky suroviny posekáme nadrobno, zalejeme zmesou olivového oleja a vínneho octu, dochutíme soľou, čiernym mletým korením a dáme aspoň na 2 hodiny odstáť do chladničky. Podávame s čerstvou...
Čertova pomazánka
Rybu vykostíme, zbavíme kože a mäso spolu s vajciami, cibuľou a odkvapkanou paprikou pomelieme. Zmes spojíme majonézou, pridáme na kocky nakrájanú uhorku, ochutíme horčicou, citrónovou šťavou...
Vajíčková pomazánka
Maslo s horčicou vymiešame dopenista, pridáme postrúhané vajíčka, pokrájanú cibuľku, pažítku alebo petržlenovú vňať, ochutíme a ešte dobre premiešame.
Pánska chrenová omáčka (pikantná)
Najprv surový chren očistíme a nastrúhame (rozmixujeme) nie veľmi najemno. Zápražku z masla a múky necháme opražiť do zlatova. Pridáme soľ. Zalejeme ju vodou a vymiešame spolu so smotanou....
Papriková nátierka na hrianky
Zeleninu pokrájame nadrobno a povaríme asi 30 minút. Rozmixujeme, pridáme olej, ocot, cukor a soľ. Krátko povaríme, dáme do fliaš a sterilizujeme 15 minút.
Vajcová nátierka
Sardelovú pastu alebo sardinky dobre rozotrieme s maslom, primiešame nadrobno posekané vajcia uvarené natvrdo, jemne nakrájanú zelenú petržlenovú vňať, horčicu, mleté čierne korenie, rozmrvené...
Cícerová nátierka
Cícer preberieme, umyjeme a namočíme na 12 hodín do studenej vody. Vodu zlejeme, prilejeme čerstvú, mierne osolíme, pridáme bobkový list a uvaríme domäkka. Uvarený cícer rozmixujeme spolu...
Nátierka z treščej pečene
Všetky suroviny vložíme do mixéra a mixujeme do peny. Podávame s čiernym chlebom