Ostatné
Čalamáda s cviklou a kapustou
Nakrájame kapustu a cibulu, mrkvu postrúhame a uložíme do väčšej nádoby. Zalejeme otcom, posypeme dekom a cukrom a necháme stáť 24 hodín. Potom uložíme asi do 5 ks 7 dcl fliaš a sterilizujeme...
Šunková nátierka
Najprv vymiešame tvaroh s maslom a postupne pridáme šunku, chren, postrúhané jablká a soľ podľa chuti. Dobre premiešame.
Pikantná pomazánka
Najprv rozotrieme žĺtka s horčicou, až potom pridáme ostatné prísady a bielka pokrájané na malé kocky. Riadne zamiešame.
Nakladaná čalamáda
Nálev: Vodu, ocot, cukor a deká uvaríme, necháme vychladnúť a precedíme cez husté sito. Zeleninu nakrájame podľa potreby, karfiol rozoberieme na malé ružičky, posypeme 1 ČL dvojsiričitanu....
Sardinková nátierka
Vychladnuté vajcia jemne postrúhame a primiešame maslo. Sardinky vidličkou roztlačíme a postupne ich aj s olejom zašľaháme do vaječnej zmesi. Nakoniec primiešame nadrobno posekanú cibuľu....
Tvarohová nátierka so salámou
K pretretému tvarohu pridáme nadrobno pokrájanú salámu, vajcia, cibuľu a všetko dobre premiešame v mixéri asi 2 minúty. Pridáme sladkokyslú uhorku nakrájanú na kocky, soľ a zelenú petržlenovú...
Čalamáda
Všetko pokrájame, nasypene deká, cukor, zalejeme octom a po pustení šťavy naplníme poháre a zalejeme šťavou. Sterilizujeme 5-10 min.
Papriková čalamáda
Suroviny pokrájame, zalejeme studeným nakladačom a necháme 24 hodín odstáť. Potom naplníme do pohárov, zalejeme šťavou a dáme na chvíľu sterilizovať.
Roquefortová nátierka
Roquefort a smotanový syr dáme do mixéra, pridáme po kúsku maslo, potlčenú rascu, mletú papriku, mlieko a všetko spolu zmixujeme na hladkú nátierku, ktorou potierame plátky sendviča a posypeme...
Drožďová nátierka
Na masti speníme posekanú cibuľu, pridáme droždie a opražíme. Do mixéra dáme vychladnuté droždie, pridáme posekané vajce, maslo, mlieko, sardelovú pastu a rozmixujeme. Do hotovej nátierky...