Ostatné
Džem z bazy čiernej
Plody bazy umyjeme, osušíme a zbavíme stoniek. Bazu zmiešame vo väčšom hrnci s citrónovou šťavou a so želírovacím cukrom. Plody roztlačíme a privedieme do varu. Necháme 4 min vrieť za stáleho...
Džem zo šípok a z pomarančov
Deň vopred šípky umyjeme, očistíme, rozpolíme, zbavíme jadierok a cez noc namočíme do 500 ml vody. Na druhý deň šípky v tej istej vode uvaríme, roztlačíme na pyré a prepasírujeme cez jemné...
Džem z hrozna a vína
Hrozno umyjeme, nakrájame, roztlačíme a prepasírujeme. Do hrnca dáme hroznové pyré, pridáme víno, citrónovú šťavu a želírovací cukor. Hroznovú zmes privedieme do varu, povaríme asi 5 min,...
Džem z jabĺk a hrušiek
Jablká a hrušky ošúpeme, pokrájame na štvrtiny, zbavíme jadierok a pokrájame na drobné kocky. Pridáme šťavu z jednej limety a cukor. Necháme na chladnom mieste v šťave odstáť cez noc....
Hruškovo-čokoládová plnka
V mise zmiešame 500 g na kocky nakrájaných hrušiek, 100 g syra mascarpone a 150 g nastrúhanej alebo roztopenej čokolády. Podľa chuti môžeme ešte pridať štipku mletej škorice a klinčekov.
Tvarohovo-hrozienková plnka
V miske zmiešame 500 g tvarohu (ktorý sme predtým nechali na sitku dobre odkvapkať), 2 žĺtky, 80 g práškového cukru, štipku citrónovej kôry, 2 balíčky vanilínového cukru a 100 g hrozienok...
Plnka s pečeňou a vínom
Pečeň pokrájame na malé kúsky. Nadrobno pokrájanú cibuľu opražíme na masti, pridáme pomleté mäso, soľ, papriku, posekanú vňať, víno a nakoniec pečeň. Premiešame a naplníme kačicu.
Francúzska plnka s gaštanmi
Kôrky chleba nakrájame na drobné kocky a krátko opečieme na malom množstve masla. Potom ich namočíme do mlieka. Na masle dozlatista orestujeme nadrobno nakrájanú cibuľu a zeler. Pridáme pokrájané...
Orechovo-jablková plnka
Pomelieme 200 g vlašských orechov alebo lieskových orechov, zalejeme 200 ml horúceho mlieka. Primiešame 60 g kryšt.cukru a 1 balíček vanilinového cukru. Na záver vmiešame do plnky 500 g nahrubo...
Plnka so žemľami
Žemle pokrájame na malé kocky a navlhčíme mliekom. Pridáme nadrobno pokrájanú cibuľu, pomletú pečeň, rozpustené maslo a posekanú vňať. Osolíme, okoreníme zázvorom a muškátovým orieškom...