Ostatné
Hroznová zmrzka
Hrozno bez bobuliek rozmixujeme a prepasírujeme. Všľaháme med a mrazíme 3 hodiny, potom zmixujeme a prišľaháme sneh z bielka a zmrazíme do tuha.
Papriková pomazánka
Očistíme červenú papriku, 3 feferónky a dôkladne ich vyumývame. Očistenú, umytú papriku a feferónky si nakrájame na rezančeky, feferónky aj s jadierkami. Do veľkého hrnca na zaváranie...
Slivkový lekvár
Slivky dôkladne preberieme a umyjeme. Odkôstkujeme, prekrojíme na štvrťky a rozmixujeme na kašu. Poriadne premiešame a necháme stáť, najlepšie cez noc na chladnom mieste. Odležanú zmes dôkladne...
Zaváranie tekvice vhodnej na prívarok alebo polievku
3 kg očistenej tekvice postrúhame a zalejeme studenou vodou. Necháme stáť od večera do rána. Ráno tekvicu vyžmýkame a dáme do zavarovacích pohárov. Na dno do každého pohára dáme trocha...
Slivkový lekvár so škoricou
Rozpolené odkôstkované slivky rozvarte alebo pomeľte. Slivkovú kašu zasypte kryštálovým cukrom, primiešajte škoricu a nechajte stáť do druhého dňa. Zmes varte asi polhodinu, kým nezhustne....
Slivkový kompót s vínom
Tvrdé, ale zrelé slivky umyte, zbavte stopiek a poukladajte do pohárov. Vodu, víno, cukor, vanilku, škoricu a voňavé klinčeky povarte, nechajte vychladnúť a preceďte. Týmto roztokom zalejte...
Tekvicovo-pomarančový lekvár
Do väčšieho hrnca dáme kryštálový cukor, trocha podlejeme vodou a pri miernej teplote varíme. Keď sa cukor rozpustí, pridáme pokrájanú tekvicu, citrónovú kôru a vytlačenú šťavu z citrónov...
Rýchly kapustový šalát
Kapustu postrúhajte, cibuľu nakrájajte na kolieska. Všetko vo veľkej mise zmiešajte s chrenom, cukrom, octom, Dekom a olejom. Nechajte 24 hodín odstáť, potom naplňte poháre a zavrite. Nesterilizujte!
Paradajkový džem
Zrelé paradajky umyte, pokrájajte a rozvarte. Potom ich prepasírujte a varte ďalej, kým džem nezačne hustnúť. Pridajte kryštálový a vanilkový cukor, zázvor a citrónovú šťavu. Dovarte...
Dezert z čerstvých pomarančov s mandľami a marakujovou omáčkou
Z pomaranča vyrežte mesiačiky bez šupky a dajte ich marinovať do kávy. Na tanier naukladajte marinovaný pomaranč, dajte naň porciu vanilkovej zmrzliny, ozdobte hobľovanými mandľami a nasekanými...