Polievky
Trebuľková polievka
Natrhajte poriadne hrste trebuľky, vezmite k nej šťaveľové listy a varte ju s teľacími kosťami, so soľou, v 2 litroch vody asi 90 min. za pomalého varu. Pripravte zlatožltú zápražku, ochuťte...
Kombinovaná zeleninová polievka
Mrkvu, petržlen, kaleráb, zeler a ligurček pokrájajte na drobné kolieska, pridajte hrášok, petržlenovú vňať, trochu nastrúhanej cibule a všetko uduste v malom množstve vody do mäkka. Posypte...
Oravská kapustnica
Do studenej osolenej vody dajte sušené huby, bravčové rebierka, čerstvú alebo údenú klobásu a varte. Asi po 30 min. pridajte pokrájanú koreňovú zeleninu a kapustu. Keď je všetko mäkké,...
Taštičky s teľacím osrdím (do polievky)
Teľacie osrdie zalejte horúcou vodou, osoľte, uvarte, preložte do studenej vody. Vychladnuté pokrájajte a pomeľte. Pokrájanú cibuľu restujte na masle, pridajte pomleté pľúcka, mleté korenie,...
Egrešová polievka
Egreše umyte a dajte variť do vody, do ktorej ste pridali cukor. Uvarené egreše prepasírujte cez sitko, zahustite zátrepkou zo smotany a škrobovej múčky. Zjemnite maslom, pridajte štipku soli....
Polievka s pečeňovými knedličkami
Hovädziu pečeň v mixéri rozmixujeme najemno. Chlieb polámeme na kúsky a namočíme do mlieka. Vytžmíkame od mlieka. a tiež rozmixujeme najemno. Cibuľu olúpeme, najemno nasekáme a spolu s petržlenovou...
Hovädzí vývar s pečeňovými haluškami
Hovädzie rebro dajte variť do osolenej vody. Keď je mäso polomäkké pridajte prsia a očistenú zeleninu. Všetko uvarte do mäkka. Vývar preceďte a opäť priveďte do varu.Pečeň zomeľte do misky,...
Polievka zo zelenej fazuľky
Fazuľku umyte, zbavte vlákien a nakrájajte. Dajte variť do osolenej vody. Pred dovarením pridajte zemiaky nakrájané na kocky a uvarte domäkka. Z oleja a múky urobte bledú zápražku, zalejte...
Uhorková krémová polievka s rybou
Cibuľu očistite, nadrobno nakrájajte a opražte na rozohriatom masle. Uhorku očistite, vnútro vydlabte, dužinu nakrájajte na kocky, pridajte k cibuli a duste 5 min. Potom zalejte polovicou horúceho...
Citrónová polievka I
Rozpustite mäsový bujón v 1 litri horúcej vody a zavarte do nej ryžu. Kým ryža zmäkne, vymiešajte žĺtky do penista, ochuťte šťavou z citróna, soľou, mletým čiernym korením a naporciujte...