Polievky
Smotanová hríbová polievka
Hríby dáme variť do 3 l vody spolu s ošúpanou cibuľou. Pridáme celé čierne korenie, nové korenie a bobkový list. Privedieme k varu a varíme na miernom ohni, pokiaľ hríby nezmäknú (asi 30 min.)....
Rybacia polievka
Na masti speníme nadrobno nakrájanú cibuľu, pridáme červenú papriku, očistené, na kocky nakrájané zemiaky, soľ, mletú rascu a všetko zalejeme litrom vody a varíme. Keď sú zemiaky polouvarené,...
Kapustnica s krúpami
Nadrobno nakrájanú kapustu udusíme na masti do mäkka spolu s postrúhaným syrom. Zvlášť uvaríme krúpy. Uvarené krúpy, pokrájané zemiaky a nakrájanú klobásu pridáme k udusenej kapuste,...
Liptovská kapustnica
Do kapusty a šťavy pridáme mäso, umyté nasekané huby, bobkový list, celú očistenú cibuľu a krátko povaríme. Podľa potreby dolejeme vodou na primeranú kyslosť a dochutíme soľou, červenou...
Kráľovská polievka
Jazyk a karfiol dopredu povarte. Všetko mäso pokrájajte na kocky, karfiol rozoberte na ružičky. V hrnci rozohrejte maslo s olejom, opražte na ňom jemne nakrájanú alebo nahrubo nastrúhanú zeleninu....
Zeleninová polievka s knedličkami
Zeleninu nakrájame (mrkva, kaleráb, petržlen - podľa chuti) na kúsky a dáme pražiť na oleji spolu s cibuľou, čiernym korením a červenou paprikou. Necháme par minút, zalejeme vodou a osolíme....
Polievka z vývaru z údeného mäsa
Krúpy prepláchneme a dáme variť do vývaru z údeného mäsa. Pridáme očistenú pokrájanú cibuľu, pretlačený cesnak, celé čierne korenie, bobkový list a majorán. K polomäkkým krúpam...
Polievka zo zelenej fazuľky
Fazuľku umyjeme, zbavíme vlákien, pokrájame a dáme variť do osolenej vody. Pred dovarením pridáme očistené zemiaky pokrájané na kocky a uvaríme domäkka. Z oleja a múky pripravíme bledú...
Polievka z hydinových kostí
Kosti uvaríme v osolenej vode a vyberieme. Do vývaru dáme mrazenú zeleninu, rajčiakový pretlak, očistenú nakrájanú papriku, vegetu, bazalku a varíme 20 minút. Potom pridáme cestovinu a uvaríme...
Pľúcková polievka
Pľúcka uvaríme v osolenej vode spolu s očistenou zeleninou. Uvarené pľúcka vyberieme z vývaru, pokrájame na rezance a dáme späť do polievky, ktorú zahustíme zápražkou, pripravenou z masti...