Polievky
Rýchla bryndzová polievka
Do vriacej a osolenej vody dáme nakrájané zemiaky a rajbaničku, necháme 15 minút povariť, odstavíme. V miske si v troche vlažnej vody rozmiešame bryndzu, vlejeme všetko do hrnca a zasypeme nasekanou...
Fazuľa starej mamy
Fazuľu necháme cez noc napučať. Do hrnca vložíme napúčanú fazuľu, koleno, celú očistenú cibuľu, pretlačený cesnak, bob.list, čierne korenie a nadrobno nakrájané slivky. Varíme, kým...
Letná polievka
Očistenú a pokrájanú zeleninu dáme na horúce maslo, upražíme do ružova a zaprášime múkou. Rybie mäso uvaríme osobitne vo vode, necháme ho odkvapkať, vykostíme, pokrájame a pridáme k zelenine....
Kapustnica s krúpami, údeným mäsom a hubami
V zmesi kapustnej vody a vody (pomer môžeme podľa chuti upraviť) uvaríme mäso a huby. V inej rajnici uvaríme krúpy. Mäso z vývaru vyberieme, pokrájame na kocky a odložíme. Z masti a múky...
Mělnícka polievka z rakov
Čerstvé alebo konzervované račie chvostíky udusíme na masle, pokvapkáme bielym vínom, pridáme kečup, zalejeme vývarom, ktorý sme predtým urobili z ryby alebo len z rybích hláv, ochutíme...
Kyslá polievka so zeleninou
Očistenú, vypitvanú a umytú rybu pokrájame na menšie kúsky. Na roztopenom masle speníme posekanú cibuľu, pridáme mletú červenú papriku, pokrájanú rybu a udusíme do mäkka. Očistenú hlavu,...
Starotekovská polievka
Očistenú, vypitvanú a umytú rybu pokrájame na porcie. Hlavu uvaríme v základnom vývare, do ktorého dáme polovicu zeleniny, cibuľu, cesnak, bobkový list a pálivú mletú červenú papriku....
Príprava zápražky
Na rozohriatom tuku za stáleho miešania opražíme preosiatu hladkú múku. Potom môžeme pridať postrúhanú cibuľu alebo mletú papriku, zriedime vlažnou vodou, mliekom alebo vývarom z kostí,...
Zápražka
Zápražku pripravujeme z rovnakého dielu hladkej pšeničnej múky a tuku (masť, maslo, pokrmový tuk). Najskôr čiastočne opražíme múku bez prísady tuku, čím sa odparí vlhkosť, múka stratí...
Zápražka - základný recept
Tuk zohrejeme v menšej nádobe, pridáme múku a na slabom ohni miešame zápražku na potrebnú farbu. Podľa toho, do akého jedla ju pridávame. Horúcu zápražku riedime postupným pridávaním tekutiny....