Polievky
Polievka Hlubockých rybárov
Zeleninu, hlavu z ryby a ikry dobre povaríme. Z nasucho opraženej múky a masla pripravíme bledú zápražku, zalejeme ju vývarom z hlavy a ikier, pridáme mleté čierne korenie a muškátový orech...
Rybia polievka s kyslým kváskom
Očistenú a umytú zeleninu pokrájame a varíme aj so zviazanou zelenou petržlenovou vňaťou v kyslom kvásku. Kvások doplníme vodou, podľa chuti osolíme a okoreníme. Keď zelenina zmäkne, pridáme...
Polievka z lieňa (ako hovädzia )
Očistené, vypitvané a umyté liene pokrájame na menšie kúsky. Do hrnca dáme trocha masti, pokrájaný petržlen, cibuľu a zeler. Na to dáme pokrájané liene, osolíme a dusíme. Potom zalejeme...
Halászlé
Očistené, umyté a osušené mäso z rýb pokrájame na 50 g kúsky, osolíme, okoreníme a prudko opečieme na jednej tretine masti. Na dvoch tretinách rozpálenej masti speníme cibuľu pokrájanú...
Polievka z kapra (ako jaternicová)
Z očisteného, vypitvaného a umytého kapra stiahneme kožu a vykostíme ho. Kožu, kosti a hlavu dáme variť, pridáme očistenú zeleninu a osolíme. Mäso posekáme nadrobno, pridáme rozotretý...
Rybia polievka so smotanou
Očistenú a umytú koreňovú zeleninu, cibuľu, cesnak, celé čierne a nové korenie a bobkový list varíme, až kým zeleniny nie je celkom mäkká. Potom vložíme očistenú, vypitvanú a umytú...
Polievka z kapra
Očisteného, vypitvaného a umytého kapra pokrájame na menšie kúsky, osolíme a necháme stáť. Z nasucho opraženej múky a masla urobíme bledú zápražku, primiešame mletú červenú papriku,...
Rybia polievka
Očistenú, vypitvanú a umytú rybu vykostíme, pokrájame na menšie kúsky, osolíme a necháme stáť. Do vody dáme umytú hlavu, chvostovú plutvu a kosti, osolíme, pridáme pokrájanú cibuľu,...
Pórová polievka s krupicovými haluškami
Nadrobno pokrájanú cibuľu speníme na oleji, pridáme bielu časť póru pokrájanú na kolieska a krátko podusíme. Zalejeme vodou, pridáme pokrájanú zelenú časť póru, zeleninové dochucovadlo...
Základný rybí vývar
Rybie mäso, hlavu a kosti umyjeme, vložíme do nádoby, pridáme vodu, osolíme, okoreníme a necháme zovrieť. Var musí byť veľmi mierny, pretože len tak docielime správne vylúhovanie chuťových...