Polievky
Drožďová polievka
Masť rozpustite a speňte na nej nadrobno pokrájanú cibuľu, pridajte droždie a za stáleho miešania opražte. Potom pridajte múku a znovu popražte, pridajte trochu mletej papriky, zalejte vodou....
Brokolicová polievka
Brokolicu dajte variť na 2-3 min. do zmäknutia a vyberte ju z vody. Ak hlúbiky nie sú dosť mäkké, nechajte ich osobitne ešte krátko povariť. Do vývaru pridajte bujónové kocky. Žĺtky, smotanu...
Taratuta – polievka z červenej repy
Repu očistite, nakrájajte na kolieska a uvarte vo vode. Pridajte nakrájané kyslé uhorky, chren, cibuľu, olej a uhorkový nálev. Všetko premiešajte a dejte na chladné miesto odstáť do druhého...
Pohánková polievka s údeným mäsom
Jačmenné krúpy, nadrobno nakrájanú cibuľu a pohánku opražte v hrnci na oleji a zalejte vývarom, uvarte. Údené mäso nakrájajte na pásiky hrubé 1 cm a spolu s nakrájanou paprikou pridajte...
Rybia polievka s kyslou kapustou
Očistenú a na kúsky nakrájanú rybu varte v posolenej vode asi 20 min. Potom rybu sceďte a vykostite. Nadrobno nakrájanú cibuľu opražte na oleji, pridajte mletú červenú papriku, ovsené vločky,...
Paradajková polievka s bazalkou
Paradajky obarte vriacou vodou, opláchnite studenou vodou, olúpte, vyberte stopku a zrnká a nadrobno nasekajte. Cibuľu a cesnak olúpte, cibuľu nasekajte a cesnak prelisujte. Na masle poduste prikrytú...
Brokolicová polievka so zemiakmi
Očistenú, nadrobno posekanú cibuľu speňte na rozohriatom rastlinnom oleji, pridajte nadrobno pokrájanú brokolicu bez hlúbovitých častí, posypte hladkou múkou a za stáleho miešania krátko...
Párková polievka
Cibuľu opražte na oleji, pridajte pokrájané párky a chvíľu spolu opražte. Pridajte červenú papriku, korenie a rascu. Premiešajte a podlejte trochou teplej vody. Poduste 5-10 min. Nakoniec pridajte...
Jahňacia polievka s knedličkami
Mäso umyte, odblaňte, nakrájajte na menšie kúsky, vložte do vriacej vody, pridajte soľ, štipku muškátového kvetu a varte asi 1 hod. Uvarené mäso vykostite, najemno zomeľte, posoľte, pridajte...
Francúzska polievka
Všetku zeleninu umyte. Kaleráb olúpte a nakrájajte na tenké plátky. Mrkvu oškrabte a nakrájajte na kolieska. Kapustu a kel zbavte hlúbu a narežte na rezance. V hrnci rozpustite maslo a všetku...