Pomazánky
Uhorková nátierka s chrenom a kaparami
Uhorku ošúpeme, rozpolíme, odstránime zrnká a pokrájame na malé kocky. Osolíme, pomiešame, necháme 15 minút postáť, a potom zlejeme prebytočnú vodu. Cesnak posekáme nadrobno a chren postrúhame....
Karfiolová nátierka
Karfiol uvaríme skoro do mäkka, posekáme a dáme na masle trocha popražiť. Pridáme hrášok, smotanu a zalejeme osolenými rozšľahanými vajcami. Necháme zhustnúť, vmiešame postrúhaný syr a nasekanú...
Nátierka s ovsenými vločkami
Ovsené vločky navlhčíme mliekom a necháme hodinu postáť. Maslo vymiešame do peny, primiešame napučané vločky, ochutíme rajčiakovým pretlakom a osolíme. Natierame na čierny chlieb.
Baklažánová nátierka
Cibuľu očistíme, pokrájame a na masti speníme. Pridáme očistený, umytý, na kocky nakrájaný baklažán, pretlačený cesnak a dusíme. Udusený baklažán rozmixujeme, dochutíme soľou, mletým...

Hubová nátierka
Očistené, umyté a na malé kúsky pokrájané huby udusíme na masle spolu s mletým čiernym korením a rascou. Osolíme a dusíme domäkka. Udusené huby necháme vychladnúť, zmiešame ich s pečeňovou...
Bryndzová nátierka
1 liter vody dáme zovrieť, pridáme trošku soli a zavaríme rezance. Pridáme rozdrobenú bryndzu a maslo. Keď sú rezance uvarené, pridáme smotanu, pokrájanú pažítku alebo kôpor.
Tvarohová nátierka so šalátovou uhorkou
Uhorku očistíme, pokrájame na pásiky, posypeme vegetou a premiešame s pretlačeným cesnakom. Tvaroh vymiešame so syrom, pridáme uhorku a podľa chuti dosolíme. Nátierkou plníme čerstvú zeleninu...
Oranžová bryndzová pomazánka
Všetky surovin dáme do mixéra a vymixujeme do hladka. Natierame na čerstvé pečivo.
Vajíčková pomazánka s droždím
Na oleji za stáleho miešania opražíme roztrúsené droždie, pokiaľ sa nespojí do jednej masy. Potom pridáme vajíčka, soľ, mleté korenie podľa chuti a smažíme až nám praženica nezhustne...
Cibuľová nátierka s vajcami a so šunkou
Očistenú cibuľu pokrájame nadrobno, opražíme v rozohriatom oleji a prikrytú podusíme 10 minút. Pridáme nakrájanú šunku, droždie a opražíme. Potom vlejeme rozšľahané vajcia, posypeme...