Šaláty
Vitamínový šalát
Šalátovú cibuľu a mrkvu porežeme nadrobno a osoľte. Keď zvädnú, pridajte uhorky pokrájané na kolieska, na kolieska porezanú rúrkovú papriku a polejte nálevom. Do kúska gázy zaviažte badián....
Valentínsky šalát
Umyté a osušené mäso osoľte a opečte na oleji do mäkka. Občas podlejte troškou teplej vody. Vychladnuté mäso pokrájajte na tyčinky. Stopkový zeler očistite a hlávkový šalát rozoberte...
Šošovicový šalát
Šošovicu preberte, umyte a na 3 hod. namočte do studenej vody. Potom ju uvarte do mäkka, sceďte a dajte odkvapkať. Vychladnuté na tvrdo uvarené vajcia ošúpte a spolu s uhorkami pokrájajte na kocky....
Fazuľkový šalát s tuniakom
Fazuľové struky uvarte, sceďte a nechajte vychladnúť. Do misy nalejte ocot a olej, pridajte majoránku, bazalku, nasekanú petržlenovú vňať, kolieska cibule a rozotretý cesnak. Ďalej primiešajte...
Šalát s artyčokami
Na oleji osmažte na kolieska pokrájanú cibuľu do zlatista. Pridajte bôb, citrónovú šťavu, podlejte vodou a poduste asi 5 min. Pridajte hrášok, na polovice prekrojené artičoky a listy mäty....
Bulharský šopský šalát
Všetko nakrájajte na kocky, premiešajte a pokvapkajte olivovým olejom. Môžete podľa chuti pridať aj balsamikový ocot, mierne osoľte ( lebo syr je sám o sebe slaný). Do bulharského šopského...
Octová zálievka
Do misky dajte ocot, horčicu, soľ, korenie a dôkladne ušľahajte metličkou. Tenkým pramienkom prilievajte olej, pričom stále miešajte. Nadrobno nasekajte estragón, vmiešajte ho do zálievky...
Medový šalát
V sitku opláchnite hrozienka a nechajte ich odkvapkať. Odkvapkané hrozienka dajte do misky a zalejte rumom. Mrkvu nastrúhajte a pomiešajte ju so šťavami z citróna a pomaranča. Všetko zmiešajte,...
Avokádový šalát
Avokáda rozpoľte, odstráňte jadrá, očistite a dužinu okamžite pokvapkajte 2 ČL citrónovej šťavy. 2 avokáda nakrájajte na tenké plátky. Ďalšie 2 avokáda rozdrvte na kašu spolu so zvyšnou...
Šalát z pekinskej kapusty
Pekinskú kapustu nakrájajte, alebo nastrúhajte, na tenké rezance. Cibuľu nakrájajte na kolieska, mrkvu umyte a nastrúhajte na strúhadle. Pridajte olej, ocot, soľ a okoreňte. Podľa chuti oslaďte....