Zákusky
Domáce vianočné kakaové ozdoby
Vo vodnom kúpeli rozpustite tuk, primiešajte sušené mlieko, práškový cukor a kakao. Do formičiek vložte nitku, nalejte čokoládu a nechajte stuhnúť. Čokoládové ozdoby zabaľte do alobalu.
Primátorské rožky
Do misy dajte múku, soľ, zomleté, nasucho opražené oriešky, postrúhanú kôru a premiešajte. Z vlažného mlieka, cukru a rozdrobeného droždia urobte kvások a vlejte do múky. Pridajte postrúhané...
Krehké mandľové kolieska
Zo surovín vymieste cesto a nechajte ho stáť 24 hod. Potom ho vyvaľkajte na hrúbku ½ cm, povykrajujte kolieska, na plechu potrite vajcom a na každé koliesko položte mandľu (orech) a upečte v dobre...
Gaštanová roláda
Vajcia vyšľahajte s vodou, prisypte kryštálový a vanilkový cukor a ešte 2 min. šľahajte. Preosiatu múku zmiešajte s maizenou a kypriacim práškom a zľahka vmiešajte do vaječnej peny. Cesto...
Kardinálov koláč
2 vajcia, 8 žĺtkov, 80 g kryštálového a vanilkový cukor vyšľahajte do hustej peny. Potom jemne zapracujte múku s kypriacim práškom. Z 8 bielkov a zo zvyšného cukru vyšľahajte tuhý sneh.Plech...
Citrónové venčeky
Na doske spracujte múku s cukrom a maslom, pridajte žĺtky, citrónovú kôru a šťavu. Z prísad vypracujte vláčne cesto, na pomúčenej doske rozvaľkajte na hrúbku 8-10 mm, vypichujte venčeky,...
Orechové hviezdičky s polevou
Preosiatu múku dobre zmiešajte s práškovým a vanilkovým cukrom, pridajte zmäknuté maslo, zomleté orechy, žĺtky a všetko dobre premiešajte. Na pomúčenej doske vyvaľkajte cesto, pomocou formičiek...
Kokosové rezy I
Múku zmiešanú s práškom do pečiva preosejte, pridajte tuk, cukor, vajce, vanilkový cukor a vypracujte vláčne cesto. Ak je cesto veľmi suché, pridajte trochu mlieka. Z hotového cesta vyvaľkajte...
Piškótový závin
Vymiešajte žĺtky s 20 g cukru. Z bielkov ušľahajte tuhý sneh a pomaly ho vsypte 60 g cukru a spolu zmiešajte. Do tejto masy zľahka primiešajte žĺtky s cukrom a múku. Masu rozdeľte na dve časti....
Vínové kolieska
Na doske zmiešajte suroviny. Cesto dajte na 4 hod. do chladničky. Potom vyvaľkajte na hrúbku asi 0,5 cm. Vykrajujte kolieska s dierkou v strede. Upečte ich. Tip: Ak robíte kolieska na slano, trochu...