Zaváraniny a kompóty
Kari dula
Všetky prísady spolu mierne povaríme, kým dula nezmäkne. Potom naplníme do fliaš.
ČIli dula
Dule ošúpeme, odstránime jadrovníky a nakrájame na kocky (z odpadu možno urobit likér). Čili papričku nakrájame nadrobno. Dulu aj so všetkými prísadami na miernom ohni povaríme, kým dule...
Džem zo zelených paradajok
Zelené paradajky pomelieme na mlynčeku a zasypeme cukrom. Počkáme, kým sa rozpustí a pridáme víno a citrónovú šťavu. Varíme do zhustnutia, dáme do zaváracích pohárov a vychladnuté uzavrieme....
Varené jabĺčka
Olúpané a nakrájané jablká dáme variť, pridáme prísady a na mierne bublavom ohni varíme do tuha. Plníme do nahriatych pohárov a hermeticky uzavrieme. Príloha: hydina všetkého druhu, najlepšie...
Egrešový kompót
Zrelý, ale ešte tvrdý egreš zbavíme okvetia a stopiek, poprepichujeme, zalejeme vlažným cukrovým roztokom a pomaly zohrievame až ovocie bledne a stráca farbu. Potom egreš scedíme a schladíme...
Kiwi-pomarančový džem
Pomaranče nakrájame na malé kúsky a roztlačíme. K tomu pridáme na malé kúsky nakrájané kiwi. Primiešame Gelfix 2:1 a za stáleho miešania povaríme asi 3 minúty. Potom pridáme cukor a opäť...
Zavárené fazuľové struky
Fazuľové struky očistíme, pokrájame, dáme do hrnca a zalejeme osolenou vodou. Varíme 5 minút. Po vychladnutí dáme fazuľu do pohárov a sterilizujeme 25 minút.
Trnkový sirup
Trnky umyjeme, v nádobe ich roztlačíme a zalejeme horúcou vodou. Odložíme na 2 dni na chladnejšie miesto. Po dvoch dňoch šťavu zlejeme, pridáme cukor, premiešame a varíme, až kým sa nám...
Zavárané uhorky
Umyté uhorky dáme do pohárov, nasypeme lyžičku DEKA, 5 lyžičiek cukru, nalejeme 40 ml octu a dolejeme vodu. Poháre uzatvoríme a sterilizujeme.
Sirup z čiernych ríbezlí
Ríbezle popučíme. Vodu a cukor prevaríme, pridáme ríbezle a varíme asi 10 minút. Potom zmes pretlačíme cez jemné plátno, šťavu krátko povaríme, schladíme a nalejeme do fliaš, ktoré vzduchotesne...