Zeleninové jedlá
Cuketové lečo
Cibuľu uduste na oleji. Zatiaľ nastrúhajte cuketu, pridajte ju do hrnca s cibuľou, osoľte, okoreňte a duste do mäkka. Stačí pár minút. Na záver pridajte vajíčka a miešajte, pokiaľ sa vajíčka...
Cukina plnená cukinou
4 ks cukín očistíme, vydlabeme a trocha osolíme. Prekrojíme na lodičky. 1 cukinu nakrájame celú. Na panvicu si dame trocha oleja, opražíme tam šunku, pridáme cukinu celú a ostatky z tých...
Plnený baklažán
Baklažán rozkoríme na dve polovice a v rúre predhriatej na 250 stupňov ho predpečieme asi 12 minút. Potom vnútrajšok vydlabeme lyžicou tak, aby baklažán nadobudol tvar loďky. Na panvici rozpálime...
Lečo
Na oleji speníme nadrobno pokrájanú cibuľu. Pridáme lečo, soľ a cukor. Premiešame. V miske rozšľaháme vajcia a pridáme k leču. Miešame, kým sa vajíčka nezrazia. Podávame s chlebom.
Grécky prekladaný baklažán
Baklažán olúpte a pokrájajte pozdĺžne na pásy hrubé asi 0,5 centimetra. Každý pás osoľte z oboch strán, nechajte postáť prikryté asi 20 minút. Odstáte vyžmýkajte od soli a hnedej vody,...
Cibuľový sós
Cibuľu nakrájame na drobno, dáme na olej. Jemne osolíme a opražíme mierne do sklovita - nesmie sa pripáliť. Cibuľa pustí trocha šťavy. Nasypeme na ňu kryštálový cukor, cca 7 a viac PL. Zamiešame,...
Zapečené plnené baklažány
Baklažány ošúpeme, prekrojíme na polovice, vydlabeme dužinu, vložíme do osolenej vody (aby zmäkli) a necháme ich máčať sa cca 45 minút. V miske zmiešame smotanu, syr v črievku, hydinovú...
Zapekaná cukina
Źĺtka vymiešame do husta s olejom. Pridáme koreniny, osmaženú cibuľku so salámou a ostatné prisady. Nakoniec pridáme múku a sneh. Ozdobiť môžeme paradajkami pokrájanými na platky a bohato...
Zapečený karfiol v lístkovom ceste
Karfiol uvaríme v slanej vode do polomäkka, rozoberieme na maličké kúsky. Pridáme nakrájanú šunky, syr, rozšľahané vajcia, soľ a mleté čierne korenie a nalejeme šľahačku. Lístkové...
Zeleninové placky s namáčadlom
Uvaríme karfiol a brokolicu do polomäkka. Poroztláčame vidličkou, pridáme rozdrobený rožok namočený v mlieku, vajcia a postupne okoreníme mletým čiernym korením, rascou, soľčankou a cesnakom. Formujeme...